ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Πορτογαλία: Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά, πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν σήμερα υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν στην κεντρική Πορτογαλία, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Έπειτα από περίπου 70 ώρες, η τελευταία από τις τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στο Καστέλο Μπράνκο, μια περιοχή σε απόσταση 225 χλμ βορειοανατολικά της Λισαβόνας, βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, με τους πυροσβέστες να παραμένουν, ωστόσο, σε επιφυλακή εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίας και χαμηλή υγρασία αναμένονται αργότερα σήμερα, προειδοποιεί η Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι στιγμή, 41 άνθρωποι έλαβαν βοήθεια από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, μεταξύ αυτών 16 οι οποίοι υπέστησαν ελαφριά τραύματα και ένας που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Προστασίας, κάποια χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους, ενώ σπίτια καταστράφηκαν.

Κάτοικοι, αλλά και οι αρχές στο Μακάο και τη Βίλα ντε Ρέι, περιοχές που βρέθηκαν στην καρδιά της πύρινης λαίλαπας, κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις και πόροι στη μάχη με τις φλόγες.

«Ένα τρακτέρ, ένα τζιπ και ένα σπίτι κάηκαν. Δεν εμφανίστηκαν πυροσβέστες, ούτε αστυνομία, κανείς δεν εμφανίστηκε» είπε στο Reuters ένας ντόπιος, ο Κάρλος Μαρτίνς. «Ήμασταν ολομόναχοι».

Χίλιοι είκοσι πυροσβέστες παραμένουν στα μέτωπα, με τη συνδρομή 320 πυροσβεστικών οχημάτων και τριών αεροσκαφών.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας καταγραφής της φωτιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι περίπου 85.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη το Σαββατοκύριακο.

Η πυρκαγιά ήταν μικρότερη σε μέγεθος σε σύγκριση με την τεράστια πυρκαγιά που έπληξε την ίδια περιοχή τον Ιούνιο του 2017, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 64 άνθρωποι και να καούν 550.000 στρέμματα γης, στη χειρότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εντουάρντο Καμπρίτα, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τις πυρκαγιές. Η δικαστική αστυνομία της Πορτογαλίας περισυνέλεξε στοιχεία που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τα αίτια της φωτιάς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.