ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεστ συνοχής για τον ΣΥΡΙΖΑ η άρση ασυλίας του πρώην υπουργού

Πρεμιέρα σύγκρουσης μέσω... Πολάκη

Παρά το κλίμα «συναίνεσης» και ήπιου πολιτικού διαλόγου που αποτυπώθηκε στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της Βουλής, σιγά σιγά τα... σύννεφα στο πολιτικό σκηνικό έχουν αρχίσει να «φορτώνουν», προδιαγράφοντας πως δε θα χρειαστεί καν να περιμένουμε ως το φθινόπωρο για να ξεκινήσουν οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η αμιγώς ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που αφορά στο θέμα του ασύλου αλλά και η σύγκρουση αναφορικά με το κατά πόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το πακέτο ελαφρύνσεων της κυβέρνησης αποτελούν την καύσιμη πολιτική ύλη. Ωστόσο, η πρωτοβουλία της ΝΔ, συνεπικουρούμενης από το ΚΙΝΑΛ, να κάνει κοινοβουλευτική «πρεμιέρα» με την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αποτελεί την σπίθα που θα βάλει φωτιά στην καύσιμη πολιτική ύλη και θα εκκινήσει προώρως μία σκληρή περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ρεβανσισμός

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκάλεσε συναγερμό στην Κουμουνδούρου, όχι τόσο για την ουσία της υπόθεσης, όσο για τον τρόπο με τον οποίο οι «γαλάζιοι» βουλευτές έδειξαν να βιάζονται να στείλουν τον Παύλο Πολάκη στα δικαστήρια. Παρότι όντως ο πρώην υπουργός έκανε όσα έκανε με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού και θα τεκμαίρετο –ειδικά αναφορικά με την μήνυση του Στ. Πουλή- η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τελικώς ακολουθήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες και δεν τού δόθηκε ούτε καν το τριήμερο να ετοιμάσει τις «εξηγήσεις» του, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, πως τον λεπτό κοινοβουλευτικό χειρισμό του θέματος ανέλαβε ο βαθύς γνώστης των νομικών, συνταγματικών και θεσμικών ζητημάτων, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που κατήγγειλε τη διαδικασία και αποχώρησε από την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.
Στην Κουμουνδούρου, λοιπόν, παρακολουθούν προσεκτικά την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς κατά πολλούς είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της ΝΔ. Μάλιστα, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζουν όσα έγιναν προχθές στη Βουλή με τις «απειλές», προ δύο ημερών, του Άδωνι Γεωργιάδη, πως... θα στηθούν εξεταστικές επιτροπές.

Τεστ συνοχής

Βεβαίως, την ίδια στιγμή, η στοχοποίηση του Παύλου Πολάκη δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν έχει μόνο... συμπάθειες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τώρα στην υπόθεση αυτή, το κλίμα στην Κουμουνδούρου συγκεφαλαιώνεται με την φράση «όλοι μαζί με τον Πολάκη», υπό την έννοια ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει απροθυμία να υπερασπιστεί ένα στέλεχός του στην πρώτη κίνηση «ρεβανσισμού» της νέας κυβέρνησης, τότε θα είναι σαν να πετά... λευκή πετσέτα για όσα έχει στο σχεδιασμό του το Μαξίμου αναφορικά με την αναψηλάφιση των υποθέσεων του «χθες».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.