ΚΟΣΜΟΣ

Χρειαζόταν 374 ψήφους και πήρε 383

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με ψήφους 383 υπέρ και 327 κατά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε (τουλάχιστον) χρόνια, όντας η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ΕΕ που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Η διαδικασία της εκλογής της αποτέλεσε ένα πραγματικό θρίλερ καθώς η αδυναμία των δύο κορυφαίων υποψηφίων των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κεντροδεξιού Μάνφρεντ Βέμερ και του σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειονοψηφία σε συνδυασμό με την επιθυμία ορισμένων ηγετών των κρατών – μελών να απαξιώσουν τον θεσμό των Spitzenkanditaten, έφερε στο προσκήνιο την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.

Παρόλο που σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υποστήριξαν ανοιχτά την κυρία φον ντερ Λάιεν, η σκληρή στάση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι για μικροπολιτικούς εσωτερικούς λόγους, αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν οδήγησε σε πλήρη διάσπαση την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ. Χαρακτηριστικό της «διάσπασης» των σοσιαλδημοκρατών ήταν ότι οι ευρωβουλευτές της εν λόγω πολιτικής ομάδας από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Γαλλία αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την Γερμανίδα πολιτικό. Ωστόσο οι εν λόγω ευρωβουλευτές είναι μόλις 37 σε σύνολο 153 της πολιτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισαν τελικά να την στηρίξουν. Παράλληλα η ομάδα των Πράσινων άσκησε την σκληρότερη κριτική στην κυρία φον ντερ Λάιεν, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να την καταψηφίζουν.

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το πρωί της Τρίτης, η κυρία φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να προσεγγίσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη μερική μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Τράπεζα για το Κλίμα και υπερασπίζοντας την ιδέα για έναν βασικό μισθό στην ΕΕ και την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία και ζήτησε καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σχετικά με τη συλλογική ανάγκη για «έναν υγιή πλανήτη ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση και υποχρέωση», κυρία φον ντερ Λάιεν πρότεινε τολμηρότερής στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας. Η κυρία φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, «όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών «γιγάντων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν), χωρίς όμως προς το παρόν να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ.

Μάλιστα η κυρία φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την τετράωρη εισήγησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με μια φράση του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία και το μυστικό της ελευθερίας η τόλμη».

Οι Φιλελεύθεροι και το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν με μεγάλη πλειοψηφία την Γερμανίδα πολιτικό, ενώ έλαβε στήριξη ακόμα και από τους 14 ευρωβουλευτές του κινήματος των 5 Αστέρων της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν με 442 ψήφους υπέρ και 250 κατά.

Νωρίτερα σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθησε να γοητεύσει τους ψηφοφόρους παρουσιάζοντας το όραμά της για την Ευρώπη.

Μιλώντας άψογα γαλλικά, ξεκίνησε την ομιλία της από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου εξαίροντας την αναγκαιότητα των πολιτών να αγωνιστούν για την Ευρώπη. Η ίδια τόνισε επίσης ότι είναι περήφανη ως γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για την Ευρώπη, η μητέρα του γερμανικού στρατεύματος ελπίζει πως θα καταφέρει να αλιεύσει την ψήφο 374 βουλευτών που απαιτούνται για να επικυρωθεί ο διορισμός της στην προεδρία της Κομισιόν.

«Με κάνει να νιώθω περήφανη το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μια γυναίκα προορίζεται για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υποστηρίζει, αυτή τη φορά στη γερμανική γλώσσα. «Η παγκοσμιοποίηση, η δημογραφική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πρόκληση», τόνισε η Χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα "Πράσινο Νέο Deal" για την Ευρώπη, ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα για το κλίμα. Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

H Oύρσουλα δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή μιας μεγάλη ευρωπαϊκής διάσκεψης το 2020 με στόχο να διευκρινιστούν τα θεμελιώδη ζητήματα του διαχωρισμού των εξουσιών: ενίσχυση της αρχής του κορυφαίου υποψηφίου. Και το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυτο-νομοθετεί.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, τόνισε ότι για πρώτη φορά, μια χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπάμαι γι 'αυτό το βήμα, αλλά το καταλαβαίνω», υποστήριξε καθιστώντας όμως σαφές ότι το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο για την ΕΕ.

Η 61χρονη φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην προσωπική της ζωή και την εμπειρία της να φιλοξένησε στο σπίτι της έναν πρόσφυγα από τη Συρία.

«Στην αρχή δεν μιλούσε πολύ», υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν.

«Αλλά τώρα μιλάει άπταιστα γερμανικά και αποτελεί πλεονέκτημα για την κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη διάσωση μεταναστών στα νερά της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι:

«Στην ανοικτή θάλασσα, υπάρχει καθήκον να σωθούν ζωές», διευκρινίζει. Προτείνει επίσης «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και μια μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, με την ελπίδα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη θα καταστούν περιττοί. Ζητά επίσης ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά και την ενίσχυση της αμφιλεγόμενης υπηρεσίας διαχείρισης συνόρων Frontex.

Σε ότι αφορά την ισότητα των δύο φύλων, η Ούρσουλα θέλει περισσότερες γυναίκες σε ευρωπαϊκά αξιώματα:

«Εάν τα κράτη-μέλη δεν προτείνουν αρκετές γυναίκες υποψηφίους για τις θέσεις των αξιωματούχων, δεν θα διστάσω να ζητήσω νέα ονόματα», τόνισε η Γερμανίδα πολιτικός και πρόσθεσε:

«Αποτελούμε το μισό πληθυσμό και θέλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί».

Τέλος, η Ούρσουλα υποσχέθηκε να ενισχύσει τον κατώτατο μισθό.

«Εάν θέλετε να ενισχύσετε την Ευρώπη, έχετε μία παθιασμένη μαχήτρια στο πλευρό σας. Εάν θέλετε να διχάσετε την Ευρώπη, βρείτε έναν «δηλωμένο αντίπαλο», υποστήριξε η εκλεκτή της Μέρκελ, ζητώντας την ψήφο των ευρωβουλευτών.

Στη συνέχεια, η Ούρσουλα είπε κάτι που της είχε πει ο πατέρας της ο οποίος συνέκρινε την Ευρώπη με τον γάμο.

«Η αγάπη μπορεί να μην μεγαλώνει, αλλά βαθαίνει».

Η Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτισσα ολοκλήρωσε την ομιλία της με τη φράση: «Ζήτω η Ευρώπη» στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά: «Long live Europe!»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.