ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής Τσίπρα

Ραντεβού το Σεπτέμβρη με σύγκρουση για την οικονομία

Ραντεβού το φθινόπωρο για «σκληρό ροκ» με κεντρικό άξονα την οικονομία δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διεφάνη και από την χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αναλύσει όλα τα πρώτα δεδομένα που προκύπτουν από τον αρχικό βηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχουν καταλήξει στην εδραία εκτίμηση ότι η οικονομία θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα για αντιπαράθεση από το προσεχές φθινόπωρο. Δεν ήταν τυχαία, εξάλλου, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να καταλογίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκατέλειψε την μέθοδο de facto μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω το ειδικού λογαριασμού με τα 5,55 δισεκατομμύρια ευρώ. Συν τοις άλλοις, ο πρώην πρωθυπουργός κατέδειξε από την αρχή της ομιλίας του την πρόθεσή του να επικεντρώσει την κριτική του στο πεδίο της οικονομίας, αφού πρώτα παρέθεσε εκτενώς την κατάσταση που κληροδότησε η κυβέρνησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει θετικά μόνιμα μέτρα 7 δισ. σε λιγότερο από έναν χρόνο και μας λέγατε τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκατ. έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 2019 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου», ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας δύο στόχους: πρώτον, να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και, δεύτερον, να θέσει τον πήχη των απαιτήσεων ψηλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερωτήματα

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τον διάδοχό του στο Μέγαρο Μαξίμου να τοποθετηθεί κατά πόσον το φθινόπωρο η νέα κυβέρνηση θα καταθέσει μεσοπρόθεσμο με υπολογισμένο στόχο πλεονάσματος το 3,5% ή λιγότερο. Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας τεκμηρίωσε την κριτική του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την «λευκή πετσέτα» που πέταξε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την διαπραγμάτευση για την μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.

Συν τοις άλλοις, η πρόθεση της Κουμουνδούρου να επικεντρώσει στην οικονομία την κριτική προς την κυβέρνηση φάνηκε και στη διαρροή κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε χρόνο να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα για το ασφαλιστικό, για το αφορολόγητο, για τη 13η σύνταξη, για τα πλεονάσματα που ανεβάζει ξανά στο 3,5% απορρίπτοντας το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για 2,5% από το 2020». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε επίσης χρόνο να απαντήσει ούτε για προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Βρήκε χρόνο, όμως να μας πει ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ, θα ακυρώσει στην πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσω του εξορθολογισμού των τιμολογίων, καθώς και ότι η εμμονή στην ακροδεξιά ατζέντα της τάξης και της ασφάλειας αποτελεί προοδευτική πολιτική».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να καταδείξει την «ταξική» διαφορά των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αλλά και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: «77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», κατέληξε ενδεικτικά ο πρώην πρωθυπουργός, με μόνο δεδομένο ότι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης το φθινόπωρο αναμένεται να αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για την έναρξη του «πολέμου» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.