ΚΟΣΜΟΣ

«Κρατικό απόρρητο» επικαλείται το Κρεμλίνο

Ρωσία: Δεν θα γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τους 14 νεκρούς από τη φωτιά σε υποβρύχιο

Λεπτομερείς πληροφορίες για την πυρκαγιά που προκάλεσε τη Δευτέρα 14 θανάτους σε ένα ερευνητικό βαθυσκάφος του ρωσικού στρατού με έδρα τον ρωσικό βορρά «δεν θα δημοσιοποιηθούν», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο επικαλούμενο «κρατικό απόρρητο».

«Η πληροφορία αυτή δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της. Ανήκει στην κατηγορία του κρατικού απορρήτου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «απολύτως κανονική».

«Ωστόσο, το επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διαθέτει πλήρη πληροφόρηση» για την τραγωδία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Δεκατέσσερις ναύτες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα βαθυσκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχε σκοπό τη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού των ωκεανών.

Το δυστύχημα φέρνει στη μνήμη την τραγωδία του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, κοσμήματος του ρωσικού Στόλου του Βορρά, που είχε βυθιστεί στη διάρκεια ελιγμών στη θάλασσα του Μπάρεντς με 118 άνδρες που επέβαιναν σε αυτό στις 12 Αυγούστου 2000, στις αρχές της πρώτης θητείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επικριθεί για τη διαχείρισή της.

Ο στρατός έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το δυστύχημα, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο» βαθυσκάφος. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να μεταβεί στο Σεβερομόρσκ, ένα κλειστό στρατιωτικό λιμάνι στη ρωσική Αρκτική, προκειμένου να «προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Σύμφωνα με τον στρατό, το δυστύχημα σημειώθηκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Η Μόσχα διευκρινίζει πως το βαθυσκάφος επέστρεψε στη βάση του, στο Σεβερομόρσκ, στην περιοχή του Μουρμάνσκ (βόρεια).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.