ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεμίνα Διγενή στη «Νέα Σελίδα»

«Συμπορεύομαι με τους τίμιους, που στάθηκαν απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων»

«Συμπορεύομαι με τους τίμιους, μ' αυτούς που στα χρόνια της κρίσης στάθηκαν απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων», τονίζει η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Έπειτα από μια λαμπρή καριέρα στη δημοσιογραφία και την τηλεόραση, τώρα κατεβαίνετε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί με το ΚΚΕ;

«Στις γειτονιές που μεγάλωσα (Βοτανικό, Ακαδ. Πλάτωνος, Φιλαδέλφεια), αλλά και στην επαγγελματική διαδρομή μου, συνάντησα φτώχεια, ανεργία, πολλές φορές εξαθλίωση κι όλα αυτά συνειδητοποίησα αργότερα ότι δεν ήταν παρά τα αποτελέσματα ενός συστήματος που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες, ανάγκες που οφείλει να καταπιέζει.

Κατάλαβα πως τα προβλήματα δεν λύνονται από πολίτες απόντες, αλλά από παρόντες στις μικρές και μεγάλες μάχες, από περήφανους, αξιοπρεπείς και με δυνατή μνήμη ανθρώπους, που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, που δεν συμβιβάζονται ούτε με ψίχουλα ούτε με ελεημοσύνες.

Συμπορεύομαι με τους τίμιους, μ' αυτούς που στα χρόνια της κρίσης στάθηκαν απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων».

- Θεωρείτε ότι τα χρόνια των μνημονίων στέρησαν από τον πολιτισμό πόρους, δυναμικό και ιδέες και τελικά ποιος είναι ο ρόλος της πνευματικής ηγεσίας;

«Εδώ στα χρόνια της ανάπτυξης στερούσαν πόρους από τον πολιτισμό, τώρα στα χρόνια της κρίσης δεν θα έκοβαν; Το θέμα είναι, όμως, ότι και από πλευράς περιεχομένου, η προσπάθεια υπεράσπισης ενός σάπιου συστήματος εκφράστηκε και στον πολιτισμό. Βλέπουμε γύρω μας τα αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο ηθικό και κοινωνικό χρέος της πνευματικής ηγεσίας είναι να αναδείξει με το έργο της ότι αυτή η αθλιότητα που βιώνουμε σ' αυτούς τους καιρούς δεν είναι μοιραία, ούτε αναπόφευκτη και ότι μπορεί να ανατραπεί, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

- Ποιο είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

«Στις 8 Ιουλίου θα υπάρχει αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτοδύναμη ή σε συνεργασία με διάφορους πρόθυμους ή τυχάρπαστους. Με κόμματα μιας χρήσης που ξεφύτρωσαν στη θέση άλλων που πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού έκαναν τις ζημιές που τους είχαν ανατεθεί. Το θέμα για εμάς, είναι το να μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να βάλουμε εμπόδια. Και αυτό το κρίνει το ποσοστό του ΚΚΕ, που κινείται κόντρα στο σύστημα, που δικαιώνεται για τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις του, που φτιάχνει και ενισχύει εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Αυτό είναι το διαφορετικό».

- Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ εν όψει εθνικών εκλογών;

«Να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά, για να δυναμώσει η αντίστασή μας και να πάρουμε πίσω αυτά που μας έκλεψαν, αυτά που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τα λένε «περασμένα ξεχασμένα». Να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε.

Και φυσικά για να χτυπηθεί και να εξουδετερωθεί πλήρως η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή».

- Ένα σχόλιό σας για το πρόγραμμα τετραετίας που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Είναι βέβαιο ότι έχει την έγκριση του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το λαό περιλαμβάνει μέτρα και κάποια ψίχουλα, με προϋπόθεση την εξαθλίωσή του για να επιτευχθούν οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων. Και βέβαια, συνέχεια, πολλά -και ίδια- ψέματα και υποσχέσεις, όπως π.χ. η πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά που υπήρχε (διακοσμητικά και ψηφοθηρικά) και στο πρόγραμμα του 2015.

Αξίζει να ζητηθεί σχόλιο από τη ΝΔ που κατά καιρούς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ...αντιγράφει το πρόγραμμά της».

- Δέχεστε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αντιπολιτεύεστε εξίσου τη ΝΔ. Πώς σχολιάζετε τις δικές της εξαγγελίες;

«Τα ίδια έλεγε και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κραταιό. Τώρα τα λέει το νέο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ πρεσβεύει και αυτή τη βαρβαρότητα και εννοείται πως το ΚΚΕ είναι η δύναμη που θα είναι απέναντί της, στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού. Είναι ζήτημα ζωής για όλους μας ένα ισχυρό ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που έχει αποκλείσει συνεργασία μαζί της, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα, που δεν θα συνεταιριστεί στις απάνθρωπες επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θα είναι ένας αντίπαλος που δεν θα μπορούν να βάλουν στο χέρι».

- Οι εργαζόμενοι έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα τα χρόνια της κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα - μειώσεις μισθών, ανεργία εργασιακά δικαιώματα. Αυτά μπορούν να αποκατασταθούν και πώς;

«Δεν υπάρχει δικαίωμα που να κατακτήθηκε χωρίς αγώνα. Και στα χρόνια της κρίσης εκεί που έγιναν αγώνες, κερδήθηκαν δικαιώματα. Σκεφτείτε σε ποιους χώρους υπογράφτηκαν συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις, με διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων; Σε ποιες γειτονιές διεκδικήθηκαν λύσεις για τα λαϊκά προβλήματα; Ακόμα και στους συνταξιούχους δεν θα πάγωνε η πολλοστή μείωση, αν δεν είχαν λιώσει στις κινητοποιήσεις. Σε όλους αυτούς τους αγώνες έχει βάλει τη σφραγίδα του μόνο το ΚΚΕ.

Αν το ΚΚΕ είναι δυνατό, αυτό σημαίνει καλύτερες προϋποθέσεις για να οργανωθεί η αντίσταση, για να χτυπηθεί η μοιρολατρία, το "δεν γίνεται τίποτα".

Χρειάζεται συμμετοχή από το λαό. Δεν υπάρχουν εργολάβοι λύσεων και σωτήρες. Π.χ. το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά μόνο το ΚΚΕ το διεκδικεί.

Αυτά που μας πήραν, θα τα πάρουμε πίσω με κόπο.

Στις 7 Ιούλη μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα!».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.