ΕΛΛΑΔΑ

Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα

Σεισμός στην Αττική: 49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Δεκάδες μετασεισμοί, έντασης έως και 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 14:13, στην περιοχή της Μαγούλας, επηρεάζοντας σαφώς όλες τις περιοχές της Αττικής, αλλά και περιοχές σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και άλλα μέρη της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Εκτός από τη σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέχρι το πρωί άλλοι 2 μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, 12 δονήσεις άνω των 2 Ρίχτερ και 27 δονήσεις μικρότερες των 2 Ρίχτερ.

Συνολικά έχουν σημειωθεί 49 μετασεισμοί, σε διάφορα σημεία του δυτικού άκρου του ρήγματος της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγούλας (βορειοδυτική Αττική).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.

Ο κ. Λέκκας -που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ - υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Ψυχικό τα μέλη της συνέκλιναν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Όπως ανέφερε το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο διάβασε ο πρόεδρός της, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος, σεισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.