ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη μέχρις εσχάτων για την τελευταία ψήφο

Στα ύψη η πόλωση στο παρά 5’ των εκλογών

Να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, να «κλέψουν» πολίτες από «όμορα» κόμματα, αλλά και να... προστατευθούν από τις απόπειρες διεμβολισμού τους από πολιτικούς αντιπάλους επιχειρούν όλα τα κόμματα που διεκδικούν μία θέση στον ήλιο της επόμενης Βουλής.

Είναι, άλλωστε, γνωστό, ότι οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου είναι απολύτως καθοριστικές για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού έχει πολλάκις αποδειχθεί ότι πολλοί ψηφοφόροι αποφασίζουν λίγες ημέρες ή ώρες πριν μπουν στο παραβάν για να βάλουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο. Ως εκ τούτου, τα μηνύματα που θα στείλει ο κάθε πολιτικός αρχηγός είναι απολύτως καθοριστικά για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και την τελική απόχρωση των ποσοστών για κάθε κόμμα συνολικά.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Η πρώτη κατηγορία ψηφοφόρων που διεκδικούν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα είναι οι περίφημοι «μετακινούμενοι» ψηφοφόροι. Πρόκειται για πολίτες αμφιταλαντευόμενους, χωρίς σταθερή κομματική αναφορά ή αφετηρία, που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, με κριτήρια που ποικίλλουν. Για παράδειγμα, αποτελεί πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ να μην χάσει ψηφοφόρους προς τη ΝΔ από εκείνους που στο τέλος της μέρας θέλουν να πηγαίνουν με τον «νικητή», για να αισθάνονται ότι η ψήφος τους ήταν καθοριστική. Παράλληλα, η προεξόφληση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την Κουμουνδούρου αντιμέτωπη με έναν ακόμη κίνδυνο: να φύγουν προς το Κίνημα Αλλαγής κεντροαριστεροί, προοδευτικοί ψηφοφόροι, που δεν βλέπουν πλέον ως κίνητρο ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα «να μην έρθει η Δεξιά». Ταυτοχρόνως, ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και ο Γιάννης Βαρουφάκης, επιστρατεύοντας ένα ακόμη επιχείρημα: ότι η ψήφος στο ΜέΡΑ25 μπορεί να «κόψει» την αυτοδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το επιχείρημα, άλλωστε, «αξιοποιεί» και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται την όψιμη προβολή του Γιάννη Βαρουφάκη και του κόμματός του από ΜΜΕ που στο παρελθόν περιέγραφαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως... τον αρχιτέκτονα της καταστροφής της χώρας!

Να οχυρωθεί εκ δεξιών της, με ταυτόχρονη προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί και η Φώφη Γεννηματά. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να «εγγυάται» την «πολιτική σταθερότητα», ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως ότι σκοπεύει να παραμείνει στις θέσεις της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Με άλλα λόγια, επιχειρεί να ανακόψει τυχόν διαρροή ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί κεντροαριστεροί ψηφοφόροι που θέλουν πολιτική αλλαγή και απεύχονται την πολιτική αστάθεια, θα μπορούσαν να επιλέξουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φεύγοντας από την κάλπη του Κινήματος Αλλαγής. Παραλλήλως, η κ. Γεννηματά, όπως φαίνεται και από τα προεκλογικά σποτ του Κινήματος Αλλαγής, επιχειρεί να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει ψηφοφόρους, με δύο τρόπους: αφενός, προεξοφλώντας την νίκη της ΝΔ και, άρα, στέλνοντας μήνυμα σε αντιδεξιούς ψηφοφόρους ότι εξέλιπαν οι λόγοι ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, το Κίνημα Αλλαγής καλεί τους πολίτες «να μην εγκαταλείπουν την προοδευτική τους ταυτότητα», αμφισβητώντας τον προοδευτικό χαρακτήρα του κυβερνώντος κόμματος.

Υπόγεια ρεύματα

Από όλες τις ως άνω περιγραφείσες επιδιώξεις των βασικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου καθίσταται σαφές ότι η αποτελεσματικότητα της τακτικής ενός εκάστου των μονομάχων θα κρίνει και την τελική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, όπως και τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Στόχος όλων είναι να «πιάσουν» τα υπόγεια ρεύματα, να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους και να προσελκύσουν και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, έστω και την τελευταία στιγμή. Παραλλήλως, όλα τα κόμματα δίνουν την δική τους μάχη υπέρ της συσπείρωσης και κατά της αποχής. Την κύρια μάχη της αποχής δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνών κόμμα πρέπει να αντιμετωπίσει την απογοήτευση και την ηττοπάθεια που διέσπειραν στις τάξεις των ψηφοφόρων και οπαδών του τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η συσπείρωση, βεβαίως, είναι μία έννοια που αφορά πρωτίστως και τη ΝΔ, αφ’ ης στιγμής το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει μάχη ψήφο-ψήφο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να στοχοποιεί την Χρυσή Αυγή και τον Κυριάκο Βελόπουλο, καλώντας τους πολίτες να τους αφήσουν εκτός Βουλής, με δύο προφανείς στόχους: πρώτον, τον επαναπατρισμό ούλτρα δεξιών ψηφοφόρων που σκέφτονταν να επιλέξουν τα δύο προαναφερθέντα κόμματα και, δεύτερον, έναν όσο το δυνατόν χαμηλότερο πήχη για την αυτοδυναμία, καθώς αυτός είναι αντιστρόφως ανάλογος των ποσοστών των κομμάτων που μένουν τελικά εκτός Βουλής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.