ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Τρίτη

Στο Ηρώδειο ο Μαξίμ Βενγκέροφ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Ένας σύγχρονος μύθος του βιολιού, με παγκόσμιο εκτόπισμα και προσωπικό ερμηνευτικό στίγμα, που συμπυκνώνει συναίσθημα και τεχνική, συναντά την αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει για πρώτη φορά στην ιστορία της με τον θρυλικό Μαξίμ Βενγκέροφ, την Τρίτη 16 Ιουλίου (στις 21:00) στο Ηρώδειο.

Η συναυλία ανοίγει με το μεγαλειώδες «Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα» του Γιοχάνες Μπραμς, σύνθεση στην οποία ο - βραβευμένος με Grammy - Βενγκέροφ έχει αφήσει ανεξίτηλο το ερμηνευτικό του στίγμα, με την ιδιαίτερη, προσωπική του ανάγνωση. Ακολουθεί, η περίφημη «Συμφωνία του Νέου Κόσμου», ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, το οποίο ο Αντονίν Ντβόρζακ συνέθεσε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, εμφανώς επηρεασμένος από τις αισθαντικές μελωδίες των Ινδιάνων αλλά και τα ατμοσφαιρικά spirituals. Διευθύνει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής.

«Ο ερχομός μου στην Ελλάδα με κάνει να αισθάνομαι σαν να επιστρέφω σπίτι μου. Η Ελλάδα έχει μουσική παράδοση αιώνων, από την οποία αντλεί η κλασσική μουσική. Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με συναρπάζει ακόμα περισσότερο το ότι θα συμπράξουμε σε αυτόν τον μαγευτικό χώρο, που βρίσκεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης» δήλωσε ο Μαξίμ Βενγκέροφ.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, ανέφερε σχετικά με τη συναυλία: «Είναι σπουδαίο το ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεργάζεται με έναν θρύλο του βιολιού, από τους σημαντικότερους της εποχής μας. Πέρα από την τιμή, για μένα προσωπικά ως μαέστρο αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η συνοδεία ενός σολίστα με το παγκόσμιο εκτόπισμα του Βενγκέροφ. Πρόκληση που στην περίπτωσή του γίνεται μεγαλύτερη, καθώς είναι και ο ίδιος αρχιμουσικός».

Στο πρόσωπο του Μαξίμ Βενγκέροφ, το παγκόσμιο κοινό αναγνωρίζει έναν από τους σπουδαιότερους βιρτουόζους του βιολιού των τελευταίων δεκαετιών αλλά και ένα ανήσυχο μουσικό πνεύμα, με ευρύτερη καλλιέργεια και ευαισθησία. Στοιχεία, που εύλογα καθιστούν τις εμφανίσεις του ανά τον κόσμο μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός.

Στην πρώτη του σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο Βενγκέροφ θα ερμηνεύσει ένα από τα μεγαλύτερα και απαιτητικότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου του βιολιού, αυτό του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού, Γιοχάνες Μπραμς. Ο εκλεκτός σολίστ έχει στο παρελθόν αφήσει ήδη ένα ανεξίτηλο ερμηνευτικό στίγμα στο κοντσέρτο, αναδεικνύοντας με ενάργεια κάθε πτυχή αυτού του μεγαλειώδους έργου. Εύλογα, αναμένεται και αυτή τη φορά να χαρίσει στο αθηναϊκό κοινό μία συναρπαστική ανάγνωση.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου», που ο κορυφαίος Τσέχος συνθέτης Αντονίν Ντβόρζακ συνέλαβε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη (1892-93). Τα αισθαντικά θέματα της συμφωνίας, εμπνευσμένα από τη μουσική των Ινδιάνων, αλλά και από τα ατμοσφαιρικά spirituals των Νέγρων της Αμερικής, σε συνδυασμό με μία δομή αριστοτεχνικά σχεδιασμένη και με μία ώριμη, λαμπερή ενορχήστρωση, καθιστούν τη Συμφωνία ως μία από τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών - και μία αστείρευτη πηγή συμφωνικής λάμψης και γοητείας.

Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 90 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.