ΕΛΛΑΔΑ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος Μακεδονίας-Θράκης

«Στόχος του υφυπουργείου να αναδείξει το brand name "Μακεδονία"»

«Σκληρή δουλειά, σεμνότητα, σοβαρότητα, χειροπιαστά αποτελέσματα σε κάθε υπουργείο και ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος προς την υψηλότερη ανάπτυξη και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», είναι οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης είναι πως η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στην κορυφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, σημειώνει ο κ. Καράογλου και ο στόχος της είναι το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να γίνει το "στρατηγείο" της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στην περιοχή ευθύνης του και να αναδείξει το brand name "Μακεδονία".

Ο κ. Καράογλου καλεί σε συστράτευση όλους τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής, λέγοντας πως από αυτό το προσκλητήριο ευθύνης για την επόμενη ημέρα της Μακεδονίας και της Θράκης δεν περισσεύει κανείς και όσο αφορά τον ίδιο δηλώνει:

«Το μέγιστο ζητούμενο είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Και ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Φιλοδοξία μου είναι οι νέοι της Μακεδονίας και της Θράκης να παραμείνουν στον τόπο τους γνωρίζοντας ότι έχουν μια σταθερή εργασία. Να συμβάλω, δηλαδή, με όλες μου τις δυνάμεις στο να παραμείνει "ζωντανή" κάθε σπιθαμή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια "πονά" από την εθνική "πληγή" του brain drain».

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός σας έδωσε ένα ντοσιέ με τις προτεραιότητες του πρώτου εξαμήνου, ποιες είναι αυτές;

«Σκληρή δουλειά, σεμνότητα, σοβαρότητα, χειροπιαστά αποτελέσματα σε κάθε υπουργείο και ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος προς την υψηλότερη ανάπτυξη και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Για να αλλάξει το κλίμα στη χώρα, να ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα και να ανταποκριθούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2021. 'Αρα το κυβερνητικό μας στίγμα πρέπει να είναι ευδιάκριτο ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι ιδιαίτερα θετικό. Δείτε, για παράδειγμα, την επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης επταετούς ομολόγου. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9% που είναι το χαμηλότερο που έχουμε δανειστεί ποτέ μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Η ψήφος εμπιστοσύνης που μας έδωσαν οι αγορές είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, επιστρέφοντας σε μια καθημερινότητα που δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν».

-Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θέλει τη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό κέντρο, πόλη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, πρωτεύουσα των Βαλκανίων και της πραγματικής Μακεδονίας. Τι σημαίνει αυτό για τον δικό σας ρόλο και έργο;

«Σημαίνει πως το Διοικητήριο οφείλει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός βραχίονας για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης. Στρατηγική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το υφυπουργείο Εσωτερικών να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις παρεμβατικές δυνατότητές που διαθέτει, ώστε να καταστεί "στρατηγείο" της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στην περιοχή ευθύνης του. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το brand name "Μακεδονία" ώστε να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά και έναν τόπο παραγωγής υψηλής ποιότητας γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων που θα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα. Με αυτόν τον τρόπο θα προωθήσουμε συνολικά την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, προσελκύοντας τουρίστες και ενισχύοντας τις εξαγωγές. Έχοντας διατελέσει υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τη διετία 2012-2014 τολμώ να πω ότι στην προηγούμενη θητεία μου κάναμε γενναία βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα προχωράμε ακόμα πιο δυνατά, καλώντας σε συστράτευση όλους τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς της πόλης. Από το προσκλητήριο ευθύνης για την επόμενη ημέρα της Μακεδονίας και της Θράκης δεν περισσεύει κανείς».

-Με δεδομένο ότι έχετε διατελέσει και στο παρελθόν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και άρα γνωρίζετε "από πρώτο χέρι" τα προβλήματα της περιοχής, ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα αυτή τη φορά; Ποιο είναι αυτό που αν το καταφέρετε θα πείτε ότι πετύχατε;

«Το μέγιστο ζητούμενο είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Και ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Φιλοδοξία μου είναι οι νέοι της Μακεδονίας και της Θράκης να παραμείνουν στον τόπο τους γνωρίζοντας ότι έχουν μια σταθερή εργασία. Να συμβάλλω, δηλαδή, με όλες μου τις δυνάμεις στο να παραμείνει "ζωντανή" κάθε σπιθαμή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια "πονά" από την εθνική "πληγή" του brain drain. Εφόσον πείσουμε ως χώρα, με μια σειρά αποδείξεων και κινήτρων, τους νέους μας που αποτελούν το πολυτιμότερο ίσως κεφάλαιο της πατρίδας μας, να επιστρέψουν πίσω και να προσφέρουν στο "χτίσιμο" της νέας Ελλάδας, τότε προσωπικά θα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Και σας το λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά, πρώτα από όλα ως πατέρας που βλέπει το παιδί του να ζει, εργάζεται και να προοδεύει στο εξωτερικό».

-Έχει το ΥΜΑΘ τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εφόδια για να παίξει τον ρόλο του στις σύγχρονες συνθήκες; Θα θέλατε και κάτι ακόμη;

«Με τον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την οποία είμαι χαρούμενος και απόλυτα ικανοποιημένος. Όσον αφορά στη θεσμική θωράκιση του υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, αυτή θα επέλθει μέσα από τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πλέγματος συνεργασίας με όλους τους φορείς που σας εξήγησα προηγουμένως. Φυσικά, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθώ. Σε κάθε περίπτωση, δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης είναι πως η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στην κορυφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος».

-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωνε στη Θεσσαλονίκη τριμερείς (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), τετραμερείς (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία) συναντήσεις Κορυφής, σε επίπεδο ηγετών, τετραμερείς (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Τον Απρίλιο το ΥΜΑΘ διοργάνωσε το πρώτο Βαλκανικό Φόρουμ με τη συμμετοχή υπουργών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Θα δώσετε συνέχεια σε αυτές τις πρωτοβουλίες και θα επιδιώξετε να εξακολουθήσουν να γίνονται στη Θεσσαλονίκη;

«Τόσο εγώ, όσο και η ΝΔ ως κόμμα της ευθύνης και του μέτρου, ουδέποτε υπήρξαμε μηδενιστές. Δεν είμαστε της λογικής του αναθέματος και της ισοπέδωσης. Ποτέ δεν κάναμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ασφαλώς θα κρατήσουμε τα όποια καλά έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και θα φροντίσουμε να δυναμώσουμε τους θεσμούς που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα πόλη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέλημά μας είναι η επόμενη ημέρα. Αυτήν κοιτάζουμε καθημερινά, για αυτήν εργαζόμαστε με γνώμονα το πως θα εξελίξουμε κάθε πρωτοβουλία που λειτούργησε προς μια θετική κατεύθυνση, υπηρετώντας το στόχο της εξωστρέφειας της πόλης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.