ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου

«Σβήνει-γράφει» για τη νέα κυβέρνηση ο Μητσοτάκης

Με τον χρόνο για την ορκωμοσία της κυβέρνησης να μετρά αντίστροφα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τις τελικές του επιλογές για την στελέχωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ως ο πρώτος αυτοδύναμος πρωθυπουργός μετά την εποχή των Μνημονίων.

Καίτοι οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει από καιρό καταλήξει στα πρόσωπα που θα τοποθετήσει στα καίρια πόστα, αλλά και στην δομή και λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Επειδή, βεβαίως, όλα ξεκινούν από την Βουλή, όλα δείχνουν ότι επόμενος Πρόεδρος του σώματος θα είναι ο Κώστας Τασούλας, νυν βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υπουργός Πολιτισμού, παρότι για την ίδια θέση «έπαιξε» και το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου. Παραλλήλως, δεν αποκλείεται να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, που ούτως ή άλλως θα αναλάβει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τα υπουργεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αλλάξει σημαντικά την δομή της κυβέρνησης και των υπουργείων, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγή στις αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα οριστεί ο, προερχόμενος από το περιβάλλον Βενιζέλου και την Κεντροαριστερά, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Τσάρος» της οικονομίας, σαν έτοιμος από καιρό, θα αναλάβει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή υπουργό τον Στέλιο Πέτσα –αν ο τελευταίος δεν οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, υπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητες και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (που καταργείται) θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης, υπουργός Επικρατείας αναμένεται να οριστεί και ο συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης, που είτε θα «μετακομίσει» στο υπουργείο Δικαιοσύνης (αν δεν το αναλάβει ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος) είτε θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Επιστροφή Χρυσοχοΐδη

Σημειωτέον ότι ένας άλλος γνώριμος από το ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα επιστρέψει σε ένα πόστο που τού έδωσε πολλούς πόντους: στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, αναμένεται να πάρει από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την αρμοδιότητα των φυλακών, όπως και την μεταναστευτική πολιτική, την οποία θα αναλάβει ως υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός ο Άγγελος Συρίγος. Επίσης, ουσιαστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υπερυπουργός, καθώς εκτός από τις φυλακές που θα πάρει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, φαίνεται πως θα αναλάβει και το Λιμενικό, που σήμερα ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Παραγωγικά υπουργεία

Πέραν του Χρήστου Σταϊκούρα που θα αναλάβει τα ηνία της οικονομίας, ο κύκλος των παραγωγικών υπουργείων θα ανατεθεί στα πλέον προβεβλημένα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης: ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των ΔΕΚΟ και της κακής κατάστασης της ΔΕΗ στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Επίσης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να ορκιστεί ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Παιδείας, όλα δείχνουν πως θα το αναλάβει η Νίκη Κεραμέως με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη, ενώ ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως θα αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Παράλληλα, το όνομά του ακούγεται και για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας θα αναλάβει, πιθανότατα, καθήκοντα υπουργού Εθνικής Άμυνας με υφυπουργό τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή. Στα γνώριμα λημέρια του τουρισμού θα βρεθεί η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Μάκης Βορίδης θα βρεθεί επίσης σε γνώριμα λημέρια, ήτοι στο υπουργείο Υγείας και την οδό Αριστοτέλους, αν δεν υπάρξει κάποια «καραμπόλα» με τον Κώστα Τσιάρα, νυν γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ. Σημειωτέον ότι για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγονται τα ονόματα των Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Γιώργου Κουμουτσάκου και Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.