ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το όπλο παρά πόδα Μητσοτάκης και Τσίπρας

«Θερμό» καλοκαίρι με «πόλεμο» εφ’ όλης της ύλης

Μία ανάσα πριν τον... εφ’ όλης της ύλης «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η βιασύνη του πρωθυπουργού να ανοίξει όλα τα μείζονα θέματα θέτει σε κατάσταση... επιφυλακής και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να χάσει χρόνο και το δείχνει: στόχος του πρωθυπουργού είναι αφενός να εκπέμψει στην κοινωνία το μήνυμα μίας κυβέρνησης που πατάει γκάζι σε όλα τα μέτωπα, αφετέρου να εκμεταλλευθεί την περίοδο χάριτος και ανοχής ανοίγοντας όλα τα δύσκολα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγίες στους υπουργούς του να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή κατόπιν σύντομης επεξεργασίας βασικές και εμβληματικές προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ, πριν καν περάσει το καλοκαίρι. Η εβδομάδα ξεκίνησε με την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό, που διεξήχθη στον απόηχο της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να ανακαλέσει την εγκύκλιο ταχείας απόδοσης ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς και τους αιτούντες άσυλο και προστασία. Η απόφαση αυτή πυροδότησε ήδη την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα δείχνουν ότι γενικώς η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα προκαλούν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των δύο μειζόνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Παιδεία... εν καμίνω

Ταυτοχρόνως, «γκάζι» έχει πατήσει και το υπουργείο Παιδείας, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να διεκπεραιώνει ήδη την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει γρήγορα στη Βουλή όλες τις αλλαγές που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση. Ήδη «πάγωσε» το σχέδιο για ίδρυση της Νομικής Πάτρας, που προκάλεσε και την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Παραλλήλως, οι ρυθμίσεις για την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, αλλά και για την επαναφορά των «συμβουλίων διοίκησης» (όπως περίπου προβλεπόταν στο «νόμο Διαμαντοπούλου») έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πολλοί, μάλιστα, που προβλέπουν ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει στα σχέδιά του μεσούντος του θέρους, τότε δεν αποκλείεται τα πρωτοβρόχια να βρουν τους φοιτητές, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον... δρόμο.

Μείζονα πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσουν και τα σχέδια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για ένα νέο δόγμα σε ό,τι αφορά στη δημόσια τάξη. Ήδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εγκαλείται για τα πρώτα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως η βίαιη διάλυση των διαδηλωτών στο Κουκάκι κατά των εκμισθωμένων διαμερισμάτων. Ταυτοχρόνως, ο φάκελος «Εξάρχεια», που φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση: αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει να δείξει ότι τελειώνει το περιγραφόμενο ως «άβατο» των Εξαρχείων, τότε είναι προφανές ότι έχει να κερδίσει αρκετούς πόντους. Ωστόσο, στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός ρισκάρει αφενός να κατηγορηθεί για δόγμα «νόμος και τάξη», αφετέρου διακινδυνεύει να υπάρξει κάποιο «ατύχημα» ή δυστύχημα, αν υπάρξουν βίαιες συμπλοκές και ανάφλεξη των Εξαρχείων.

Δικαιοσύνη και οικονομία

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν πολύ προσεκτικά και τα της Δικαιοσύνης. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπηρετήσει πλήρως τα σχέδια Μητσοτάκη, επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ανυπόγραφα τα προεδρικά διατάγματα για τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Θεωρείται, μάλιστα, βέβαιο πως αν ο πρωθυπουργός εκκινήσει την συγκεκριμένη διαδικασία από την αρχή και καταλήξει σε διαφορετικές επιλογές από εκείνες που είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα εγκληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για προσβολή σε βάρος των θεσμών αλλά και εναντίον των δικαστικών που είχαν επιλεγεί. Δεν αποκλείεται, παράλληλα, στην περίπτωση αυτή να πάρουν τα «σκάγια» ευλόγως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ουσιαστικά «σαμπόταρε» τα σχέδια Τσίπρα για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Τέλος, το καλοκαίρι προμηνύεται «θερμό» και αναφορικά με την οικονομία: την ώρα που τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο θέμα στο ραντεβού Σταϊκούρα-Ρέγκλινγκ, θεωρείται δεδομένο ότι αν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει τον «ειδικό λογαριασμό» των 5,55 δισεκατομμυρίων για να κρατήσει μειωμένο κατά 1% τον ετήσιο στόχο για το πλεόνασμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι απεμπολεί μία κατάκτηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, το φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται στη Βουλή εντός 20ημέρου, θα αποτελέσει άλλη μία εστία έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διαφωνήσει με τις βασικές προγραμματικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και αυτή η «νωπή» μετεκλογική περίοδος δε θα μοιάζει με τις άλλες φορές που μία καινούργια κυβέρνηση αναλάμβανε το τιμόνι της χώρας. Εξάλλου, προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δύο βασικοί «μονομάχοι»: ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης «βιάζεται» να επιδείξει έργο και δεν εκμεταλλεύεται τον πρώτο καιρό όπως παραδοσιακά κάνουν όλες οι νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις, ο δε Αλέξης Τσίπρας επίσης βιάζεται να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά «δομικής αντιπολίτευσης», για δύο λόγους: πρώτα και κύρια, για να ξεκινήσει η φθορά της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Και, δεύτερον, επειδή στη διαδικασία εσωστρέφειας που εκ των πραγμάτων θα εισέλθει τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως συνθήκη συσπείρωσης...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.