ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's

«Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας μπορεί να βελτιωθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»

To πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, επιγράφει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε ανακοίνωσή του. Το βάρος του χρέους είναι σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, δεδομένης της εκτεταμένης ελάφρυνσής του από την Ευρωζώνη, αλλά θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια, αναφέρει ο οίκος.

Η συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και μία συνετή στάση δημοσιονομικής πολιτικής θα απαιτηθούν για να διατηρηθεί η στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται σήμερα από το αυξημένο βάρος του χρέους της, τις μόνο μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, σημειώνει ο οίκος σε ετήσια έκθεσή του. Η νέα κυβέρνηση έχει κάνει την προεκλογική εκστρατεία της σε μία πλατφόρμα αύξησης των επενδύσεων και μείωσης του υψηλού φορολογικού βάρους, που θα μπορούσαν πράγματι να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, προσθέτει.

«Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν μία συνετή δημοσιονομική στάση, θα απαιτηθεί για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα», δήλωσε η Κάθριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος του Moody's και συντάκτης της έκθεσης. «Αν και αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειασθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Στα ισχυρά σημεία της Ελλάδας πιστωτικά περιλαμβάνονται ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός της, ένα ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία, παρά το βάρος του χρέους, και η σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη. Ο τραπεζικός τομέας είναι σε τάση βελτίωσης, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται, αν και από ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο οίκος αναφέρει ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί, αν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούσαν σε ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα εύρωστα δημόσια οικονομικά. Ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις της υγείας του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετικές. Καθοδικές πιέσεις στο αξιόχρεο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να αντιστρέψει προηγούμενα συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή αν αναδύονταν ξανά εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές, σημειώνει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.