ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρά η Τουρκία στις κυρώσεις της ΕΕ

Τσαβούσογλου: «Αναστέλλουμε τη συμφωνία με την ΕΕ για τους μετανάστες!»

Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει.

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτό κατά την χθεσινή ενημέρωση.

«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.