ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα του πρώην πρωθυπουργού

Ξεκινά η «επόμενη μέρα» για Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

Η διαδικασία της «επόμενης μέρας» για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αποτελεί θέμα μερικών 24ώρων να εκκινήσει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για το «δέον γενέσθαι» από εδώ και στο εξής.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση με εσωκομματική ηρεμία, χωρίς ανθρωποφαγίες, αλλά και χωρίς να αμφισβητηθούν οι ικανότητες και οι επιδόσεις της βασικής ηγετικής ομάδας. Εξάλλου, το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα υπερέβη κατά πολύ τους φόβους που αναπτύσσονταν στην Κουμουνδούρου και παραπέμπει στην έννοια της «αξιοπρεπούς και διαχειρίσιμης ήττας» προφανώς και δεν προοιωνίζεται... εσωκομματικά μαχαιρώματα.

Αρχίζουν τα όργανα

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συζήτηση εκκρεμεί και πρέπει να γίνει, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στα δύο βασικά ερωτήματα: πρώτον, γιατί έχασε και τι έφταιξε. Και, δεύτερον, τι κάνει από τούδε και στο εξής. Η συζήτηση αναμένεται, λοιπόν, να ξεκινήσει θεσμικά, αφού αυτή η εβδομάδα θα περιέχει συνεδριάσεις όλων των κομματικών οργάνων, αρχής γενομένης με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό εκτελεστικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συγκληθεί, όπως όλα δείχνουν, πολλές φορές το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμαστεί με ηρεμία και τάξη μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο χρόνος, βεβαίως, πιέζει, αφού βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και, ως εκ τούτου, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκληθεί πριν φτάσει ο Αύγουστος και τα «μπάνια του λαού».

Δεν αποκλείεται, επιπροσθέτως, η Κεντρική Επιτροπή να συγκληθεί εκ νέου, αν κριθεί απαραίτητο και αν η εσωκομματική συζήτηση αποδειχθεί περισσότερο έντονη από το αναμενόμενο και προσδοκώμενο. Όπως και να έχει, από την έκβαση αυτών των εσωκομματικών διαδικασιών θα κριθεί πώς θα εισέλθει στον Σεπτέμβριο και στην νέα πολιτική «σεζόν» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως και να έχει, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί πριν τα τέλη του έτους σε τακτικό και προγραμματικό συνέδριο, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να θέσει τους στόχους για όσο διάστημα παραμένει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στόχος ο μετασχηματισμός

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το «μείγμα» της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο διάστημα. Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πιέσει τα εσωκομματικά πράγματα προς την εκκίνηση της διαδικασίας «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ο ίδιος ο απελθών πρωθυπουργός, ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, κατέστησε σαφές ότι εκλαμβάνει την εντολή των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία οδηγία για «μετασχηματισμό» του κόμματος σε ένα «ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό κίνημα», με στρατηγική στόχευση να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ στον σπονδυλικό άξονα της Κεντροαριστεράς και του χώρου του Κέντρου. Βεβαίως, ήδη στελέχη που προέρχονται από τους «53» και όχι μόνο έχουν διαμηνύσει ότι το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν η «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στον στρατηγικό του στόχο να κυριαρχήσει στον χώρο του Κέντρου, βάζοντας τα θεμέλια για την μαρκοπρόθεσμη πολιτική ηγεμονία του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική δημόσια ζωή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.