ΚΟΣΜΟΣ

Στο πανεπιστήμιο Paris-Dauphine

Ξεκίνησε το 5ο παγκόσμιο συνέδριο σχολών δημοσιογραφίας

Πώς μπορούμε να διδάξουμε καλύτερα τη δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα σε πλήρη «αποδιοργάνωση»; Η ερώτηση βρίσκεται στο κέντρο του 5ου παγκόσμιου συνεδρίου των σχολών δημοσιογραφίας που άρχισε σήμερα στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο Paris-Dauphine.

Για τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, «έχει ουσιαστική σημασία η εκπαίδευση των δημοσιογράφων να εξελίσσεται απέναντι στις προκλήσεις του αύριο», όπως ευχήθηκε στην ομιλία της με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Σ' αυτό το 5ο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο οργανώνεται για πρώτη φορά στη Γαλλία, συμμετέχουν μέχρι μεθαύριο, Πέμπτη, 500 εκπαιδευτικοί και ερευνητές 70 εθνικοτήτων, οι οποίοι θα συζητήσουν τις «πρωτοφανείς» προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία, όπως υπογράμμισε ο Πασκάλ Γκενέ, διευθυντής του Πρακτικού Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας, που συντονίζει το συνέδριο.

Οι μελλοντικοί δημοσιογράφοι και οι καθηγητές τους αντιμετωπίζουν νέες τεχνολογικές προκλήσεις, όπως για πράδειγμα τη μαζική διάδοχη των fake news (ψευδείς ειδήσεις) ή των «deep fakes», δηλαδή των βίντεο που έχουν υποστεί επεξεργασία η οποία επιτρέπει στον χρήστη να κάνει μια προσωπικότητα να λέει ό,τι θέλει αυτός, αλλά επίσης ζητήματα δεοντολογίας.

Οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν αύριο, Τετάρτη, στο δημαρχείο του Παρισιού μια επικαιροποίηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Αρχών της Δημοσιογραφίας, που είχε παρουσιασθεί το 2009 στη Σιγκαπούρη.

Η επικαιροποιημένη διακήρυξη θα επιμείνει στην ανάγκη για «απόλυτη ελευθερία της εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία» σ' ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Πασκάλ Γκενέ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.