ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων δια του διαλόγου»

Ακάρ: Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλειά των γεωτρήσεων

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο δια του διαλόγου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Ωστόσο ανέφερε ότι στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της ασφάλειας δεν θα υποχωρήσουν με κανένα τρόπο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ακόμη ότι υποστηρίζουν τη συνέχιση των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση TRT, o Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «η Κύπρος για μας, για την Τουρκική Δημοκρατία, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εθνική υπόθεση».

«Εμείς έχουμε συνείδηση του ότι η μοίρα μας είναι ενωμένη με εκείνη των Κυπρίων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας ψυχή τε και σώματι», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «εμείς εδώ στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Κυπρίων αδελφών μας, στο θέμα της ασφάλειας για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι δεν θα κάνουμε με κανένα τρόπο υποχώρηση, είναι ένα θέμα που δεν το εγκαταλείπουμε και το έχουμε δηλώσει με το πέρασμα του χρόνου σε όλες τις συνομιλίες».

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε πως «εδώ τονίσαμε ξανά την ευχή μας για πραγματοποίηση αυτών των συνομιλιών δια της ειρηνικής οδού και μεθόδου και την επίλυση με βάση το διεθνές δίκαιο». «Εμείς εδώ δεν επιβάλλουμε καμιά μέθοδο εργασίας σε σχέση με τη λύση. Δεν αποκλείουμε ούτε και καμιά μέθοδο λύσης. Αλλά από την άλλη εκφράσαμε ξανά με κάποιο τρόπο ότι δεν είναι ωφέλιμο για τις πλευρές να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Εδώ είδαμε ότι είμαστε σύμφωνοι με τους φίλους μας», ανέφερε.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε πως «ενώ συζητούνται αυτά τα θέματα κανείς πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρία είναι ξεκάθαρα ένα κράτος εγγυητής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ότι η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν σημαντικά δικαιώματα και ευθύνες».
«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από κοντά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα ως Τουρκική Δημοκρατία όσο και τα δικαιώματα και το δίκαιο της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος)», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας μπλοκ. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα επιβίωσης καμιά απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ‘τδβκ’. Θέλω να το επαναλάβω άλλη μια φορά. Επομένως πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων με κανένα τρόπο».

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «εμείς επιθυμούμε όλα να γίνουν με ειρηνικές μεθόδους. Αλλά παρά τις θέσεις μας αυτές, θέλω να δηλώσω εδώ ότι είναι μάταιη η προσπάθεια για επίλυση των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών προβλημάτων με τετελεσμένα και με οποιαδήποτε απόφαση η οποία δεν μας συμπεριλαμβάνει».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «εδώ έχουμε ένα πεδίο 462 χιλιάδων χιλιομέτρων, το οποίο αποκαλούμε γαλάζια πατρίδα. Υπάρχει ο θαλάσσιος χώρος μας και αυτός έχει τον ουρανό του. Εδώ έχουμε δικαιώματα. Είναι καθορισμένα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εμείς αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα εφαρμόσουν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε πρόοδο. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσταστεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας», ανέφερε.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στη θάλασσα, από τη μια το Μπαρμπαρός και από τις άλλη το Φατίχ και το Γιαβούζ συνεχίζουν τις έρευνές τους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Διασφαλίζουν ώστε τα πλοία μας εκεί να διεξάγουν τις τεχνικές εργασίες τους άνετα και μέσα σε γαλήνη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την FETO (γκιουλενιστές) εκεί έγιναν λάθος σχόλια. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν με επιτυχία τις εργασίες τους στη θάλασσα, τη ξηρά και τον αέρα», σημείωσε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι προηγουμένως είχαν φτάσει σε συμφωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. «Πρώτα στην Αθήνα μια ευρεία τεχνική αντιπροσωπεία μας είχε επαφές με τους Έλληνες συνομιλητές της και συζήτησαν. Μετά τον Ιούνιο η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Τουρκία. Εμείς υποστηρίξαμε την συνέχιση αυτών των συναντήσεων. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των θεμάτων μας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω αμοιβαίων συνομιλιών», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.