ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση Κολομβίας

«Ανησυχητική, αλλά όχι απροσδόκητη η ανακοίνωση για επανέναρξη του ένοπλου αγώνα ααπό τον FARC»

"Πολύ ανησυχητική" αλλά όχι και απροσδόκητη έκρινε ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, ο ύπατος αρμοστής της κολομβιανής κυβέρνησης για την ειρήνη, την ανακοίνωση πρώην ηγετικών στελεχών της οργάνωσης FARC ότι ξαναρχίζουν τον ένοπλο αγώνα τους.

"Η κυβέρνηση δεν εξεπλάγη. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι, με τη συμπεριφορά τους, είχαν ήδη εκφράσει ξεκάθαρα ότι είχαν στρέψει την πλάτη τους στην ειρηνευτική συμφωνία" του 2016, είπε ο Σεμπάγιος μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Blu.

Ο ύπατος αρμοστής ζήτησε να αναζητηθούν "σε διεθνές επίπεδο" και να συλληφθούν οι πρώην διοικητές των ανταρτών που ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, χαρακτηρίζοντας "ανησυχητική" αυτήν την εξέλιξη.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο YouTube, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ένοπλης κολομβιανής οργάνωσης FARC, ο Ιβάν Μάρκες, ο οποίος πέρασε στην παρανομία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ανακοίνωσε ότι ξαναπαίρνει τα όπλα. Στο πλευρό του εμφανίζονταν και άλλα πρώην ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως ο Χεσούς Σάντριτς και ο Χερνάν Ντάριο Βελάσκες.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, το 2016, οι FARC μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα, με εκατοντάδες αντάρτες, ωστόσο, να τίθενται προοδευτικά στο περιθώριο της διαδικασίας που είχε σκοπό να θέσει τέρμα σε μια ένοπλη σύγκρουση που διήρκησε μισό αιώνα.

Ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης εναντίον των πρώην διοικητών της FARC που ξαναπήραν τα όπλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε απόψε μια επιχείρηση εναντίον των πρώην διοικητών της ανταρτικής οργάνωσης FARC που δήλωσαν ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, καταγγέλλοντας την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2016 για να μπει τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο μισού αιώνα.

"Διέταξα τη συγκρότηση μιας ειδικής μονάδας ώστε να καταδιώξουμε αυτούς τους εγκληματίες με ενισχυμένες δυνατότητες πληροφόρησης, έρευνας και κινήσεων σε όλο το έδαφος της Κολομβίας", είπε ο Ντούκε από το προεδρικό μέγαρο Κάσα Ναρίνιο, στην Μπογοτά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.