ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έχει προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη

Δεν θα επιτρέψει «παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο το Κίνημα Αλλαγής

Τις δικές του κόκκινες γραμμές στο θέμα του εκλογικού νόμου, όπου πάντως έχει εκφράσει την πρόθεση συναίνεσης,βάζει το Κίνημα Αλλαγής, εν αναμονή κατάθεσης της σχετικής κυβερνητικής πρότασης.

«Πρώτο θέμα για εμάς είναι το ποιος θα είναι ο εκλογικός νόμος και μετά ποιος θα είναι ο τρόπος εφαρμογής του»,είπε ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, παραπέμποντας στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, θέτοντας στο επίκεντρο την αναλογικότερη μεν αντιπροσώπευση της κοινωνικής βάσης, πλην όμως με τα εχέγγυα εκείνα που θα συνεισφέρουν στην πολιτική σταθερότητα της χώρας. Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με τους θεσμούς,θυμίζοντας ότι «ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα θέματα που χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και όχι ο καθένας να επιβάλει το δικό του μοντέλο με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, χάριν σκοπιμοτήτων».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που έχει καταθέσει προ μηνών το Κίνημα Αλλαγής γίνεται λόγος για :

- Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα,όπου το εκλογικό μπόνους θα δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25%του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% θα δίνονται 20 έδρες ως μπόνους και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες. Στο Κίνημα Αλλαγής, εξάλλου, εκτιμούν ότι το μπόνους των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.

- Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών,ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολλών με τους εκπροσώπους τους. Η αρχή έχει ήδη γίνει με την κατάτμηση της ΄Β Αθηνών.

- Διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος.

- Δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (και κυρίως νέων ανθρώπων) που έχουν μεταναστεύσει λόγω οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

- Μέτρα διαφάνειας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών να ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,που θα συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μάλιστα προτείνεται να μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Προβλέπεται ακόμα η υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στη Διαύγεια, ‘κόφτης’δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού κάθε κόμματος, καθώς και δημοσιοποίηση τυχόν ιδιωτικών εισφορών άνω των 200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.