ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Περιοδεία» στην Ευρώπη, ταξίδι στις ΗΠΑ

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με το βλέμμα στα πλεονάσματα

Να θέσει τις βάσεις για να κερδίσει στο μέλλον την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες διεθνείς επαφές που έχει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά σειρά επαφών στο εξωτερικό, που επί της ουσίας αποτελούν «συναντήσεις γνωριμίας», ώστε να μην είναι «ξένος μεταξύ ξένων» στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι «συναντήσεις γνωριμίας» και οι επαφές Μητσοτάκη δε θα περιοριστούν μόνο επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά θα συνεχιστούν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα τέλη του άλλου μήνα, με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κρίσιμα ραντεβού

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από το ηγετικό δίδυμο της Ευρώπης, ήτοι τους ηγέτες του «γαλλογερμανικού άξονα»: στις 22 Αυγούστου, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Παρίσι και στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε ήδη μία προπαρασκευαστική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρυνό Λεμαίρ. Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει την στρατηγική Τσίπρα για στήριξη του οράματος του Γάλλου προέδρου σχετικά με τον μετασχηματισμό της Ευρωζώνης. Θεωρείται, λοιπόν, ότι αν ο ίδιος επαναβεβαιώσει την ελληνική στήριξη προς τα σχέδια Μακρόν, τότε ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να δει θετικά τις επιδιώξεις Μητσοτάκη για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 29 του μηνός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει «καλή αρχή» με την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς το Βερολίνο είναι εκείνο που κυρίως κρατά τα κλειδιά της μείωσης των πλεονασμάτων και, ως εκ τούτου, δεν έχει την πολυτέλεια για «σκιές» στη σχέση του με την κ. Μέρκελ.

Τα ραντεβού θα συνεχιστούν στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ενώ σε έναν μήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για ένα πενθήμερο στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σειρά επαφών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού τα τηλέφωνα έχουν ήδη πάρει φωτιά, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να «φορτώσει» το πρόγραμμά του με πολλές και σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με σειρά ηγετών, τόσο για λόγους γνωριμίας, όσο και για να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων. Ταυτοχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει ένα τετ α τετ με τον μεταβατικό επικεφαλής του ΔΝΤ, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αναλυτική συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και την μείωση των πλεονασμάτων. Τέλος, είναι αυτονόητο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει, όσο κι αν προς το παρόν αυτό αποτελεί άρρητο στόχο, μία σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ –καίτοι στο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη ενδείξεις πως κάτι τέτοιο είναι προσώρας εφικτό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.