ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στον Σκουρλέτη, παρά τις διαφωνίες

«Φρένο» στην εσωστρέφεια από Τσίπρα

Το τιμόνι της διαδικασίας που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο, ενιαίο κόμμα που θα συγκροτεί την Δημοκρατική Παράταξη της χώρας ανακτά ο Αλέξης Τσίπρας, με κύριο στόχο να διεξαχθεί ο εσωκομματικός διάλογος σε συνθήκες ηρεμίας και χωρίς «λιστομαχίες» και εσωκομματικά μαχαιρώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν ήταν καθόλου τυχαία η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του προς τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν από μερίδα του Τύπου να… «μην μιλιέται» με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να βρίσκεται στα πρόθυρα της «καρατόμησής» του.

Ξεκινά η διαδικασία

Καίτοι, βεβαίως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας του κόμματος δεν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για τον τρόπο και τους πολιτικούς όρους «ανοίγματος» του κόμματος και μετασχηματισμού του, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές χθες στην τρίωρη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Κουμουνδούρου (με τον γραμματέα, Πάνο Σκουρλέτη, τον εκπρόσωπο, Αλέξη Χαρίτση και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου, Μιχάλη Καλογήρου) ότι όλες οι διαφορετικές απόψεις θα έχουν το περιθώριο να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου και των απανωτών συνεδριάσεων των οργάνων που τώρα ξεκινούν. Πάντως, έχει το ενδιαφέρον του ότι σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στη σύσκεψη προέκυψε απόλυτη συμφωνία στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα της Οργανωτικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, αυτή η συμφωνία «αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για δήθεν αντιπαράθεση, διαφωνίες και κρίση στην ηγεσία του κόμματος», όπως τόνιζαν χθες χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, πάντως, κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και στα δύο όργανα θα τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε χθες στη σύσκεψη κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας: συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διεξαχθεί συνέδριο του κόμματος το αργότερο ως τον Ιανουάριο, ενώ σε αυτή τη διαδικασία θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μία Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, στην οποία θα μετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο συνέδριο με Σκουρλέτη

Σημειωτέον ότι στη σύσκεψη ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να στήριξε απολύτως τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, κρατώντας αποστάσεις από δημοσιεύματα σε βάρος του. Μάλιστα, ενδεικτικό της απόλυτης στήριξης του Αλέξη Τσίπρα προς τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα προτείνει να ηγηθεί της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ο Πάνος Σκουρλέτης -άρα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριό του και κάπως έτσι τερματίζονται τα σενάρια περί αντικατάστασης ή καρατόμησής του.

Αγκάθια

Βεβαίως, το γεγονός ότι χθες ο τέως πρωθυπουργός αποκατέστησε το ενωτικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδόλως σημαίνει ότι τα «αγκάθια» ή οι διαφωνίες έχουν εκλείψει. Αντιθέτως, ο τρόπος εκλογής του προέδρου, αλλά και ο τρόπος «μετασχηματισμού» του κόμματος σε έναν νέο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις και τριβές. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η έκβαση της επόμενης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής, αφού εκεί όλες οι εσωκομματικές τάσεις και πλευρές θα δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους, αποκαλύπτοντας έως ποιο σημείο είναι αποφασισμένες να τραβήξουν το σχοινί των διαφωνιών τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.