ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «αγκάθια» της διεύρυνσης και οι διαφωνίες

Αρχίζουν τα... «όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η θερινή ραστώνη τελειώνει και η έντονη εσωκομματική συζήτηση για τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγων ημερών.

Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα 24ωρα στο κλεινόν άστυ και ο Αλέξης Τσίπρας θα εκκινήσει χωρίς χρονοτριβή τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο συνέδριο του κόμματος και στη μετεξέλιξή του σε έναν μαζικό δημοκρατικό και αριστερό φορέα του Κέντρου. Επί της ουσίας, η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση μίας νέας περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς φιλοδοξία της ηγεσίας είναι όταν ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση και το προγραμματισμένο Συνέδριο, να πρόκειται για ένα... άλλο κόμμα, που απλώς θα έχει το ίδιο όνομα: ένα κόμμα που θα έχει ανοιχτεί αποτελεσματικά στον χώρο του Κέντρου και που θα μπορεί να αποδείξει στην κοινωνία ότι αποτελεί την σπονδυλική στήλη της Δημοκρατικής Παράταξης στην Ελλάδα.

Κρίσιμη συνεδρίαση

Την Παρασκευή, λοιπόν, αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη συζήτηση επί όλων των καυτών εσωκομματικών θεμάτων. Στην ατζέντα, μεταξύ άλλων, θα τεθούν όλα τα «αγκάθια» που ήδη απασχολούν τα στελέχη του κόμματος: δηλαδή, το κατά πόσον θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του προέδρου –του Αλέξη Τσίπρα εν προκειμένω- αλλά και το εάν το Συνέδριο θα διεξαχθεί το φθινόπωρο ή την Άνοιξη. Οι «προεδρικοί» φέρονται αποφασισμένοι να μην χάσουν χρόνο και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν πως οι προτάσεις για αναβολή του Συνεδρίου είναι «εκ του πονηρού», προκειμένου να «ξεχειλώσει» χρονικά η επιχείρηση «μετασχηματισμού» του κόμματος, ώστε να γίνει μία... τρύπα στο νερό. Από την άλλη πλευρά, αρκετά στελέχη, αλλά και οι «53» υποστηρίζουν ότι χρειάζεται άνεση χρόνου για μία τόσο σοβαρή και σημαντική κουβέντα, όπως αυτή που αφορά το πώς θα μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο αριστερό κόμμα και με ποιους όρους θα ανοιχτεί στην κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες.

Αντιπολιτευτική τακτική

Βεβαίως, επειδή ο Αύγουστος τελειώνει και οι εξελίξεις τρέχουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν διπλό πονοκέφαλο: αφενός, θα πρέπει να ηγηθεί της διαδικασίας μετασχηματισμού του κόμματός του. Αφετέρου, θα πρέπει να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάταξη μάχης για τις πολιτικές συγκρούσεις που έρχονται. Εξάλλου, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει κάτι, αυτό είναι πως δεν σκοπεύει να χάσει χρόνο. Ως εκ τούτου, με ενδιαφέρον αναμένεται μεθαύριο, στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τι θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κυβέρνηση. Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του και ως προς το αντιπολιτευτικό του στίγμα, καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πλάτη του 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και, ως εκ τούτου, προφανώς θα πρέπει να βρει ένα νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα, εντελώς διαφορετικό από εκείνο της περιόδου 2012-2015, που τον οδήγησε θριαμβευτή στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ένταση της κριτικής που θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεδιπλωθούν και στα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ (14-15 Σεπτεμβρίου) αλλά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που τοποθετείται για τα τέλη του άλλου μήνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.