ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχει λήξει η θητεία της Φώφης ...

Γρίφος για δύσκολους λύτες το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Σε ‘αγκάθι’ στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, τείνει να εξελιχθεί η προαναγγελία της Φώφης Γεννηματά για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του έτους. Και αυτό, διότι δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι μία τέτοια κορυφαία διαδικασία, θα μπορούσε να αποτελέσει ‘όχημα’ για κάποιους, προκειμένου να ασκήσουν σφοδρή πολιτική κριτική στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής για τις επιλογές της, που είχαν ως αποτέλεσμα το 8,1% στις εθνικές εκλογές, ποσοστό που δεν ικανοποίησε όλες τις πλευρές.

Από την άλλη πλευρά, η διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτική, όχι εξαιτίας της προαναγγελίας του, αλλά λόγω παρέλευσης του χρόνου από το προηγούμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος, όπως προκύπτει από το καταστατικό, καθώς και λήξης της θητείας της προέδρου του από τον Ιούνιο κιόλας του 2019. Έτσι, το συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κυρίως για τυπικούς και νομικούς λόγους, αφού το κόμμα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, για να εξοφλεί τα χρέη του, στη βάση των ρυθμίσεων που έχει κάνει με τις τράπεζες. Κατά τα άλλα, είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη η πολιτική απόφαση της ηγεσίας να προχωρήσει μπροστά με το Κίνημα Αλλαγής, με το οποίο εξάλλου πήγε σε εκλογές. Το ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του και το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί στο εξής την προοδευτική δύναμη της νέας εποχής, εξάλλου, υπήρξε στρατηγική επιλογή του χώρου, όπως εκφράστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τυχόν ‘πισωγύρισμα’ σε αυτή την απόφαση θα έβρισκε αντίθετους ανθρώπους που στελεχώνουν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής και δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το επίπεδο, παραμένουν αναπάντητα σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων ποιοι θα συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό, αν δηλαδή θα πάμε σε προηγούμενη εκλογή συνέδρων ή θα μετέχουν οι τελευταίοι σύνεδροιή κάποιο άλλο σώμα που θα αποφασιστεί στη βάση της υπάρχουσας ΚΟΕΣ και των στελεχών του κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν θα είναι τακτικό (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) ή όχι το συνέδριο, αν θα εκλεγούν όργανα και κυρίως τι θα γίνει με την εκλογή αρχηγού. Και αυτό διότι δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει εκλογή από τη βάση εκ νέου, από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πριν από ενάμισι χρόνο με την ίδια διαδικασία. Εξετάζεται έτσι η ιδέα τροποποίησης του καταστατικού, ώστε ο εκάστοτε επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, εφόσον προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, να είναι και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, ή η θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που εκ του καταστατικού ανανεώνεται εφόσον είναι πρωθυπουργός, να ανανεώνεται και εφόσον είναι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ή ακόμα η εκλογή του να γίνεται από το συνέδριο και όχι από τη βάση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.