ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Υπάρχει Ελπίδα;

Η εκπαίδευση είναι ο καθρέπτης μιας κοινωνίας. Εκεί διαμορφώνεται το μέλλον της. Ο στόχος της είναι (οφείλει να είναι) να προετοιμάσει την κοινωνία ώστε αυτή να καταστεί «εκπαιδευμένη», για να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες του εκάστοτε διεθνούς περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ο «κοινός τόπος» όλων των συνιστωσών του πολιτικού συστήματος μιας χώρας και να ενσωματώνει: την ποιότητα και την παράδοση.

Ένας από τους πυλώνες της εκπαίδευσης είναι το Πανεπιστήμιο. Ο θεσμός αυτός έχει τη δική του πολύπαθη ιστορία: μεταρρυθμιζόμενο και υποβαθμιζόμενο...

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τη μεταρρύθμισή της(!), δημιούργησε μια δύσκολα αντιστρέψιμη κατάσταση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ανορθόδοξη σύμπτυξη ΤΕΙ-Πανεπιστημίων, η ίδρυση νέων Πανεπιστημίων, η λειτουργία πληθώρας νέων τμημάτων,... είχε ως αποτέλεσμα τη θεσμοθέτηση της υποβάθμισης και την «λυκειοποίηση» των πανεπιστημίων. Οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα πιστοποιούν τις παρενέργειες του πληθωρισμού... και του λαϊκισμού.

Η πατρίδα μας θα μπορούσε να γίνει χώρος παιδείας. Η παράδοσή της και το διασκορπισμένο επιστημονικό δυναμικό της ευνοούν μια τέτοια προοπτική. Για την αλλαγή πορείας χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις που να στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας πατρίδας, με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα. Άλλωστε, η μικρή μας χώρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε κανέναν τομέα άλλες χώρες με βάση ποσοτικούς δείκτες.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία υιοθετεί κάποιο πνεύμα αλλαγών, αλλά, αν κρίνει κανείς τη διστακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει την καθιέρωση του «10» ως βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, οι επιφυλάξεις για μια άλλη πορεία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης παραμένουν... χωρίς να χάνεται η ελπίδα!

Το μέλημα για ένα ανθηρό πανεπιστήμιο δεν οφείλει να είναι μόνο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της κοινωνίας και πρωτίστως της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι ευθύνες στις γενιές του μέλλοντος πρέπει να είναι ο οδηγός μας...

______________________
Ο. Καθ. Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
e-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.