ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγραψε πάνω από 230 τραγούδια

Ιταλία: 25 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη του Volare, Ντομένικο Μοντούνιο

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Ντομένικο Μοντούνιο, του ανθρώπου κατάφερε να συνδέσει όσο κανένας άλλος το όνομά του με ένα τραγούδι: Το διάσημο Volare. Και είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως όταν κάποιος σκέπτεται Μοντούνιο, στα χείλη του αμέσως έρχεται ένα από τα διασημότερα κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής.

Βέβαια, ο κανονικός τίτλος του κομματιού, που έγραψε το 1958 ο συνθέτης και τραγουδιστής, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1928 στο Πολινιάνο α Μάρε και πέθανε στις 6 Αυγούστου 1994 στη Λαμπεντούζα, ήταν διαφορετικός. Nel blu dipinto di blu, «στο γαλανό βαμμένος γαλανός», ήταν ο τίτλος, όμως η επιβλητικότητα του ρεφρέν, που τραγουδιέται σαν η φωνή να υψώνεται, πετώντας, στα ουράνια και η επίκληση καθαυτή της πτήσης στον γαλανό αέρα, έχει υποσκελίσει τον πραγματικό τίτλο.

Είκοσι πέντε χρόνια από τον θάνατό του, πάνω από ενενήντα από τη γέννησή του, όμως τα πάμπολλα τραγούδια του Μοντούνιο, που επί δεκαετίες τα τραγουδάει όλος ο κόσμος, μοιάζουν να έχουν καταργήσει κάθε χρονικότητα και την όποια σωματική απουσία.

Στην καριέρα του Μοντούνιο μπορεί κανείς να εντοπίσει κάποια συνταρακτικά στοιχεία, που ακόμη και με τα σημερινά μέτρα μοιάζουν φανταστικά. Ο Μοντούνιο έγραψε πάνω από 230 τραγούδια, έχει πρωταγωνιστήσει σε 38 ταινίες και σε 7 τηλεοπτικά φιλμ, έχει εμφανιστεί σε 13 θεατρικές παραστάσεις, χρημάτισε παρουσιαστής σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, κέρδισε τέσσερις φορές το διάσημο Φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision, το 1958 του απονεμήθηκαν τρία βραβεία Grammy και προς το τέλος της ζωής του έγινε και βουλευτής.

Πηγή: Corriere della Sera, newsmondo.it, soundblog.it, rockol.it

(Πηγή φωτογραφίας: Twitter Domenico Modugno)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.