ΥΓΕΙΑ

Ήξερες ότι μπορείς να πιεις άφοβα ακόμη και 25 καφέδες την ημέρα;

Για όσους έχουν πάθος με τον καφέ και πίνουν περισσότερα από 2 φλιτζάνια την ημέρα, μία νέα έρευνα έρχεται να τους καθησυχάσει ότι η αγαπημένη τους συνήθεια δεν επιβαρύνει την καρδιά.

Σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η κατανάλωση καφέ -ανεξαρτήτως ποσότητας- φαίνεται ότι δεν είναι τελικά υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει σε νέα βρετανική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ. Μάλιστα, κάποιος μπορεί να καταναλώνει ακόμη και 25 φλιτζάνια καφέ ημερησίως χωρίς να κινδυνεύει να αποκτήσει προβλήματα καρδιάς λόγω αθηροσκλήρωσης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από 8.412 άτομα. Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, σε όσους έπιναν 0-1 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σε όσους έπιναν 1-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως και σε όσους έπιναν περισσότερα από 3. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και σε υπέρυθρη ανάλυση του σφυγμικού κύματος πίεσης των αρτηριών. Τέλος, ελήφθησαν υπόψη και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων (π.χ. φύλο, ηλικία, κάπνισμα, βάρος, ύψος).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι βρίσκονταν στην 3η κατηγορία και έπιναν περισσότερο καφέ καθημερινά, ήταν κυρίως άντρες, καπνιστές και τακτικοί καταναλωτές αλκοόλ. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ αυτών που έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι καφέ ημερησίως, σε σύγκριση με όσους έπιναν περισσότερα από 5 ημερησίως και έως 25!

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα που περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν γίνουν δύσκαμπτες, μπορεί να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και να αυξηθεί η πιθανότητα να υποστεί το άτομο καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα έρευνα ωστόσο δεν βρήκε καμία τέτοια συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ.

«Το γεγονός ότι ο καφές έχει κατηγορηθεί για ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μας εμποδίζει συχνά να τον απολαύσουμε. Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Κένεθ Φάνγκ.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.