ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η πολιτική αντιπαράθεση

«Καυτός» Σεπτέμβριος με «βροχή» νομοσχεδίων

Την θερινή ραστώνη, αλλά και την περίοδο χάριτος που ακόμη απολαμβάνει, σπεύδει να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση, καθώς πριν καν μπει ο Σεπτέμβριος, το Μαξίμου έχει ζητήσει από τα υπουργεία να ξεκινήσουν την κατάθεση των εκκρεμών νομοσχεδίων στη Βουλή, με προδιαγεγραμμένη την πολιτική αντιπαράθεση που αυτά θα πυροδοτήσουν.

Η Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου και εκεί αναμένεται να εκδηλωθεί πολύ σύντομα ένας νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης. Εν αρχή ην ο ποινικός κώδικας, αφού είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μία νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγές και βελτιώσεις, με αυστηροποίηση ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα. Με δεδομένο ότι η ΝΔ είχε χρησιμοποιήσει τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει στη Βουλή νομοθέτημα και για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ η ατζέντα που αφορά στον συγκεκριμένο χώρο θα κορυφωθεί με την εξ υπαρχής επανεκκίνηση της διαδικασίας για την ανάδειξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Ως γνωστόν, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης κυβέρνησης με τις επιλογές της για την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ξεκινήσει από την αρχή την διαδικασία. Έτσι, αυτή θα εκκινήσει στην Διάσκεψη των Προέδρων και, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει διαφορετικά πρόσωπα από εκείνα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση (κάτι που θεωρείται δεδομένο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προτεινόμενη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου), τότε το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα… χτυπήσει κόκκινο.

Θεσμικές συγκρούσεις

Βεβαίως, άλλες τρεις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, απολύτως «θεσμικού» χαρακτήρα, αναμένεται να προδιαγράψουν έναν «καυτό» Σεπτέμβριο, που θα οδηγήσει σε ένα ακόμη θερμότερο φθινόπωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να ζητήσει την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος μες στον Σεπτέμβριο, με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του τρόπου της προεδρικής εκλογής. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής πριν τον Μάρτιο του 2020, ώστε να μην μπορεί με κανέναν τρόπο να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις η αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην αλλαγή και να δρομολογήσει στο νέο Σύνταγμα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και με την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, προκειμένου ο ίδιος να έχει λυμένα τα χέρια. Η συναίνεση «δεν είναι αυτοσκοπός», όπως λένε ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, και σε ό,τι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο. Καίτοι στο Μαξίμου λένε ότι θα επιδιώξουν την συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής και για κατάργηση της απλής αναλογικής με συνταγματικό «bypass» αλλά και για τον νέο εκλογικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, το μόνο βέβαιο είναι ότι στο τέλος της μέρας, ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα, στα ύψη θα οδηγήσει την πολιτική αντιπαράθεση και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Παρότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς απαιτούνται ειδικές πλειοψηφίες, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και το συγκεκριμένο θέμα, με ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μία «άνευ προηγουμένου αλλοίωση του εκλογικού σώματος», με στόχο το στρατηγικό imperium της Δεξιάς στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.