ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες

Κέρκυρα: Γιόρτασε σήμερα το εκκλησάκι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ποντικονήσι

Εκατοντάδες πιστούς δέχθηκε και φέτος το βυζαντινό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ποντικονήσι, που ανοίγει τις πύλες του μία φορά το χρόνο παραμονή και ανήμερα της γιορτής του.

Περιτριγυρισμένο από μία συστάδα πανύψηλων πεύκων, το γραφικό βυζαντινό εκκλησάκι, που λειτούργησε κάποτε και ως και ως μικρή Μονή, «ζωντανεύει» ανήμερα της γιορτής του εκλύοντας κάθε επισκέπτη της Κέρκυρας να επισκεφθεί το Ποντικονήσι και να κάνει τη δική του ικεσία στο Θεό.

Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες. Τα εντοιχισμένα μεσοβυζαντινά γλυπτά του φανερώνουν ότι πιθανόν χτίστηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα μ.Χ, ενώ σε μια παλιά μαρμάρινη επιγραφή στο εξωτερικό του ναού αναγράφεται ως έτος κτίσης το 1535.

Σύμφωνα με τη νεότερη ιστορία, φέρεται ότι ήταν συχνά επισκέψιμο από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσσυ) και τον αρχιδούκα Ροδόλφο. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Βουζανίδης, ένας από τους βαρκάρηδες που μεταφέρουν καθημερινά τους τουρίστες στο Ποντικονήσι, το παρεκκλήσι ήταν το αγαπημένο της πριγκίπισσας που ερχόταν τις Κυριακές για να προσευχηθεί. Τα σκαλοπάτια για να φτάσει στο παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε βράχο, τα κάνανε οι δικοί της εργάτες» είχε αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Μποζανίδης,

Με τη σημερινή του μορφή το Ποντικονήσι είναι από το 1960. Κάποτε περιμετρικά υπήρχαν πολύ μικρά σπιτάκια, κονάκια, των μοναχών που ζούσαν εκεί μέχρι το 1915-16 και όταν τα εγκατέλειψαν, γκρεμίστηκαν.

«Μέχρι τη δεκαετία του '60 φέρεται ζούσε στο νησί και φρόντιζε το παρεκκλήσι ο μοναχός Συμέων. Έκτοτε το εκκλησάκι παρέμεινε κλειστό και ανοίγει τις πύλες του μόνο στη γιορτή του» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας Σπύρος Μάνδηλας

Σήμερα το γραφικό εκκλησάκι είναι ανακαινισμένο και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ δωρητής για την ανακαίνισή του ήταν ο ιερομόναχος Κολλιντζάς.

«Την εποχή της Ενετοκρατίας ήταν η μόνη εκκλησία την οποία σεβάστηκαν οι Ενετοί κατακτητές και δεν έκαναν καμία σύλληψη αντιπάλων μέσα στον ιερό ναό. Το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, είναι μετόχι της Παναγίας των Ξένων, ιδρύθηκε το 1770 όπως και ο Άγιος Χαράλαμπος. Ο ιδρυτής της, ο ιερομόναχος Κολλιντζάς, στη διαθήκη του, άφησε την εντολή το παρεκκλήσι να διοικείται από στεριανούς Ηπειρώτες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος του παρεκκλησιού Ευάγγελος Στασινός

Το πανέμορφο παρεκκλήσι, που είναι το μοναδικό κτίσμα που κοσμεί το χιλιοτραγουδισμένο λιλιπούτειο νησί, το Ποντικονήσι, συχνά γίνεται ο όρμος παντοτινής πίστης των ζευγαριών που αποφασίζουν να ανταλλάξουν τους όρκους της αιώνιας αγάπης τους ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν τάματα στο θαυματουργό παρεκκλήσι και κάθε χρόνο το επισκέπτονται στη γιορτή του για να πάρουν την ευλογία του Σωτήρος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.