ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Κυπριακό: Τριμερής συνάντηση με Γκουτέρες και πενταμερής με Ελλάδα-Τουρκία-Βρετανία

Στα επόμενα βήματα για το Κυπριακό κατέληξαν κατά τη σημερινή τους τρίωρη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια υπό την κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, που θα δώσουν τη δυνατότητα για δομημένες διαπραγματεύσεις με την αίσθηση του επείγοντως.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την υλοποίηση ΜΟΕ που ανακοίνωσαν κατά τις προηγούμενες συναντήσεις τους, καθώς διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τη διεξαγωγή σύσκεψης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στο Κυπριακό στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, και για την οποία φαίνεται να υπάρχει έδαφος για πραγματοποίησή της. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν όλα τα μέρη.

Το θέμα αυτό δεν καταγράφεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο γίνεται αναφορά για «καθορισμό των επόμενων βημάτων» μετά την τριμερή με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών:

Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακίνκι συναντήθηκαν στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Elizabeth Spehar.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυρία Jane Holl Lute με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού με αίσθηση του επείγοντως.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας του ηλεκτρισμού και της διαλειτουργικότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μέτρα που διευκόλυναν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.