ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή στη Βρετανία

Κόντρα Μπέρκοου-Τζόνσον για το άτακτο Brexit

Αναταράξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στη Βρετανία σχετικά με το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit που προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου σχεδιάζει να εμποδίσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει το κοινοβούλιο για να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε, από τη μεριά του, πως είναι πεπεισμένος ότι το κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν εκλεγεί και περιστοιχίζουν τον Τζόνσον, προσπαθήσουν να επιτύχουν μια τέτοια έκβαση.

Ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως αιτήματα για την αφαίρεση της δικλείδας ασφαλείας (backstop), που έχει προβλεφθεί για τα σύνορα στην Ιρλανδία, αποτελούν μέρος μιας καταστροφικής στρατηγικής που προωθούν σύμβουλοι γύρω από τον Τζόνσον και η οποία θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «αναπόφευκτη» πορεία προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Το να θέσουμε τον πήχυ των διαπραγματεύσεων τόσο ψηλά ώστε να φύγουμε αναπόφευκτα χωρίς συμφωνία θα ήταν προδοσία», δήλωσε ο Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC. Χαρακτήρισε ένα τέτοιο αίτημα «τακτική ναυαγίου» απ' αυτούς που «κινούν τα νήματα» γύρω από τον Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Χάμοντ υπογράμμισε πως οποιαδήποτε απόπειρα να παρακαμφθεί το κοινοβούλιο θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνταγματική κρίση.

«Πρέπει να ακούσει το κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο είναι σαφώς αντίθετο σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε. «Είμαι πεπεισμένος πως το κοινοβούλιο έχει τα μέσα για να εκφράσει αυτή την άποψη.

«Δεν μπορεί να κλείσει το Κοινοβούλιο, είμαστε δημοκρατική χώρα»

Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής των Κονοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε μιλώντας ενώπιον κοινού στη Σκωτία πως οι βουλευτές μπορούν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου και πως ο ίδιος θα αντιταχθεί, «με όλες μου τις δυνάμεις», όπως είπε, σε οποιαδήποτε απόπειρα να διακοπούν οι εργασίες του κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία το κοινοβούλιο θα έχει κλείσει - είμαστε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε ο Μπέρκοου, σύμφωνα με την Telegraph, στη διάρκεια εκδήλωσης στο περιθώριο του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

«Και το κοινοβούλιο θα ακουστεί και, σε ό,τι με αφορά, κανένας δεν θα καταφέρει να το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο 56χρονος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος λέει πως στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Αυτό που κατηγορηματικά υποστηρίζω είναι πως η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να έχει λόγο. Και αν υπάρξει προσπάθεια να παρακαμφθεί ή - Θεός φυλάξοι- να κλείσει το κοινοβούλιο, αυτό είναι ανάθεμα για μένα και θα πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να μην συμβεί», δήλωσε ο Μπέρκοου, σύμφωνα με την Telegraph.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.