ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση σε Μπολσονάρου

Μαρίνα Σίλβα: Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας η καταστροφή του Αμαζονίου

"Όλος ο κόσμος παρακολουθεί μια κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά την αποψίλωση και τις φωτιές στον Αμαζόνιο", δήλωσε η Βραζιλιάνα πολιτικός και περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα σε μια διάσκεψη στη Μπογκοτά.

Μαζί με άλλους περιβαλλοντολόγους η Σίλβα απέδωσε την καταστροφή στην Αμαζονία στην πολιτική που ακολουθεί για το περιβάλλον ο ακροδεξιός πρόεδρος Zαϊχ Μπολσονάρου.

"Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία θεωρώ έγκλημα κατά της πατρίδας, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στη διάρκεια της ιστορίας της χώρας, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που πρακτικά και επίσημα πυροδοτήθηκε από την κυβέρνηση".

Οι πυρκαγιές μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και έχουν φτάσει φέτος σε αριθμό ρεκόρ. Το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το 2019, 72.843 πυρκαγιές.

Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

Έφτασε μάλιστα σε σημείο να κατηγορήσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

"Η κυβέρνηση Μπολσονάρου παραβίασε όλες τις περιβαλλοντικές πολιτικές που είχαν θεσπιστεί στη διάρκεια δεκαετιών", λέει η Σίλβα.

Ο Μπολσονάρου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να καταπολεμήσει τις φωτιές και ότι, αν και δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι μκο έβαλαν τις φωτιές, είναι οι "πιθανότεροι ύποπτοι".

Όσο για τις χώρες, λέει, που χρηματοδοτούν σχέδια για την προστασία του Αμαζονίου, το κάνουν όχι από αγάπη για το περιβάλλον, αλλά για "να αναμειχθούν στην εθνική μας κυριαρχία".

Η κατάσταση έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Νωρίτερα τον Αύγουστο, η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.