ΚΟΣΜΟΣ

Αγνοούνται ακόμη πέντε

Νιγηρία: Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα τζιχαντιστών

Τουλάχιστον οκτώ νιγηριανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες σε επιδρομή που τους έστησαν τζιχαντιστές στην Πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες, που εκτιμάται ότι είναι μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), η οποία προέκυψε όταν αποσχίστηκε μια φράξια της Μπόκο Χαράμ, άνοιξαν πυρ εναντίον οχηματοπομπής του στρατού σε τοποθεσία 35 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μονγκούνο, όπου είναι η βάση των στρατιωτών, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι τρομοκράτες σκότωσαν οκτώ στρατιώτες στην ενέδρα, η οποία στήθηκε μέρα μεσημέρι», είπε αξιωματικός του στρατού υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άλλοι πέντε ακόμη στρατιώτες «αγνοούνται», πρόσθεσε.

Η οχηματοπομπή κατευθυνόταν στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, τη Μαϊντουγκούρι, όταν έγινε στόχος «σφοδρών πυρών από πλευράς των τρομοκρατών, που χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών και βαριά όπλα», διευκρίνισε άλλος αξιωματικός, που επίσης εκφράστηκε τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι δράστες της επίθεσης κατέστρεψαν δύο στρατιωτικά φορτηγά κι ένα όχημα εφοδιασμένο με πολυβόλο και άρπαξαν οπλισμό πριν διαφύγουν σε δασική περιοχή, κατά τις ίδιες πηγές.

Στρατιωτικοί που έσπευσαν στο σημείο μετά την επίθεση για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους έκλεισαν για κάποιες ώρες τον δρόμο, ενώ μαχητικό αεροσκάφος της νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούσε τους τζιχαντιστές, είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η εξέγερση των τζιχαντιστών στη βόρεια Νιγηρία και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους, ενώ 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί.

Το ΙΚΔΑ αποσχίστηκε από την Μπόκο Χαράμ το 2016, εξαιτίας ιδεολογικών διαφορών με την ηγεσία, ιδίως εξαιτίας των συχνών επιθέσεων εναντίον αμάχων. Από τον Ιούλιο του 2018, η οργάνωση έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύει την παρουσία του σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, τομέα που ελέγχουν μέλη της Μπόκο Χαράμ πιστά στον ιστορικό της ηγέτη Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.