ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Εθνικό Θέατρο

Ο Δημήτρης Λιγνάδης διαδέχθηκε τον Στάθη Λιβαθινό

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, έγινε η αλλαγή σκυτάλης στο Εθνικό Θέατρο στην κατάμεστη πλατεία της Κεντρικής Σκηνής, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να παραλαμβάνει από τον Στάθη Λιβαθινό τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης - παραλαβής καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο, μία εκδήλωση με συμβολικό χαρακτήρα καθώς, όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, «είναι πολύ σημαντικό ο πολιτισμός να συναντά τον πολιτισμό».

«Είναι μια μέρα χαρούμενης λύπης, γιατί αυτά πάντοτε συνυπάρχουν στη ζωή. Η ζωή μας είναι συναντήσεις και αποχαιρετισμοί. Σήμερα, θα θέλαμε να συμβεί κάτι πολύ όμορφο και αυτονόητο. Αλλά όπως ξέρουμε όλοι, η δύναμη του αυτονόητου στη χώρα μας είναι πάντα λίγο σχετική. Στην προκειμένη περίπτωση το αυτονόητο είναι- όπως είχα πει και στη συνέντευξη Τύπου τον Μάιο- ότι θα είμαστε όλοι δίπλα στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου και στους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς τη συμβολή των οποίων, τίποτα από όλα όσα κάναμε δεν θα γινόταν πραγματικότητα», είπε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, με την ομιλία του να διακόπτεται από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα καλλιτεχνών και εργαζομένων του Εθνικού.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απευθυνόμενη στον Στάθη Λιβαθινό ανέφερε πως αυτή η τελετή δεν σηματοδοτεί τη διακοπή των δεσμών και μίλησε για «έναν προσωρινό και διαφορετικής υφής αποχαιρετισμό εδώ». Όσον αφορά τον Δημήτρη Λιγνάδη, είπε ότι σε λίγο καιρό θα έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ότι θα κάνει τον δικό του προγραμματισμό.

Σχετικά με την τελετή παράδοσης- παραλαβής, η υπουργός δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που σ' έναν καλλιτεχνικό θεσμό γίνεται μία τέτοια διαδικασία και αυτό κάτι δείχνει. Μένουμε όλοι σταθεροί στην ποιότητα και στην αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον κ. Λιβαθινό για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του Εθνικού θεάτρου. Ο στόχος και η επιδίωξη όλων μας είναι η πορεία του Εθνικού Θεάτρου να συνεχίσει να είναι ανοδική, με την εξωστρέφεια και με τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο που πρέπει να εκπέμπει».

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη, ο Στάθης Λιβαθινός είπε: «Σας παραδίδουμε ένα θέατρο το οποίο είναι υγιές οικονομικά με τα αποθεματικά του, ένα θέατρο το οποίο έχει δύο καινούριες σκηνές -την Πειραματική για να δουλεύουν οι νεότεροι και το Μικρό Εθνικό το οποίο είναι ένα μικρό-μεγάλο σύμπαν-, ένα θέατρο με κοινωνικό πρόσωπο που αφουγκράζεται την κοινωνία, ένα θέατρο με μία σχολή που είναι στολίδι και ένα νέο τμήμα σκηνοθεσίας, ένα θέατρο που δούλεψε με τους νέους δημιουργούς, πρόβαλλε το νεοελληνικό έργο, ένα θέατρο που περιμένει να το προχωρήσετε και γιατί όχι να το απογειώσετε».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λιγνάδης ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και ζήτησε περίπου 20 μέρες για να ενημερωθεί και να καλέσει πάλι τους δημοσιογράφους για να ανακοινώσει τον δικό του προγραμματισμό για το Εθνικό Θέατρο.

«Δεν ήρθα για να καταστρέψω, αλλά για να συνεχίσω το λαμπρό έργο των προηγούμενων», δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης και τόνισε ότι στην παρούσα συνθήκη, στη σημερινή Ελλάδα, το Εθνικό Θέατρο πρέπει να προσπαθήσει με την εκπαιδευτική του αποστολή να καλύψει τα κενά, τις ελλείψεις, τα τρωτά σημεία της Παιδείας».

Σχετικά με το νέο του ρόλο στο Εθνικό Θέατρο, ο Δημήτρης Λιγνάδης μνημόνευσε τα λόγια του Κρέοντα, που έχει πει και ο ίδιος στην Επίδαυρο: «Αδύνατο να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου πριν δοκιμαστεί στην αρχή, στην εξουσία και στους νόμους». Κλείνοντας, είπε ότι στις 31 Αυγούστου που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, ο σπουδαίος φιλόλογος και μεταφραστής Τάσος Λιγνάδης. «Θα ήθελα να του αφιερώσω τη χαρά της τιμής που μου γίνεται σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη) θα προκύψει μέσα από προκήρυξη της θέσης που θα καταρτιστεί σε διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο και με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Μάλιστα, θα ανακοινωθεί έξι μήνες πριν από τη λήξη θητείας του Δ. Λιγνάδη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.

Ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε ότι θα καταρτιστεί άμεσα νέο οργανόγραμμα και θα δοθούν στην πρώτη κρατική σκηνή τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι εύρωστη οικονομικά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στους πολίτες που είναι και οι βασικοί χρηματοδότες του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.