ΥΓΕΙΑ

Ο «δυναμίτης» που βοηθά στη δίαιτα

Αυγά βραστά, ποσέ, σε ομελέτα... Όπως κι αν τα προτιμάτε, τα αυγά δε λείπουν από τη διατροφή κανενός και είναι ένα από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες. Μπορεί για πολλούς να αποτελούν «ένοχη απόλαυση» γιατί θεωρείται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όπως θα δούμε παρακάτω όμως, η σωστή και χωρίς υπερβολές κατανάλωσή τους μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην υγεία.

Αρχικά, η υψηλή διατροφική τους αξία είναι που τα κάνει αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, αφού ο κρόκος του αυγού μπαίνει στη διατροφική λίστα ήδη από τον 8ο-9ο μήνα ζωής ενός βρέφους, ενώ μετά τον πρώτο χρόνο προστίθεται πλέον και το ασπράδι. Η διαφοροποίηση αυτή συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες που περιέχει το ασπράδι των αυγών θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση διάφορων αλλεργιών. Οι παιδίατροι συνιστούν την κατανάλωση 4-5 αυγών την εβδομάδα (δεδομένου ότι τα παιδιά πλέον προσλαμβάνουν πρωτεΐνες και μέσω άλλων τροφών όπως το κρέας και τα πουλερικά), ποσότητα που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και, βέβαια, τις υποδείξεις του ειδικού.

Και για τους ενήλικες, πάντως, τα αυγά συνιστούν ένα απαραίτητο και αγαπημένο φαγητό, το οποίο όμως θεωρείται «απαγορευμένο» για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αυγού συνιστάται να περιοριστεί (και όχι να απαγορευθεί, όπως υποστηριζόταν παλιότερα) στα 2-4 την εβδομάδα για τους ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη, ενώ όσοι δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορούν να καταναλώνουν αυγό ακόμα και σε καθημερινή βάση, αλλά πάντα στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες «αθωώνουν» το αυγό, σημειώνοντας ότι δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον όμως η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά, ιδιαίτερα σε κορεσμένα. Ωστόσο, καλό είναι να μην καταναλώνουμε αυγά σε συνδυασμό με άλλες πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης όπως το κρέας και το τυρί.

Τι προσφέρει

Η περιεκτικότητα του αυγού σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας το έχει αναγάγει σε τρόφιμο αναφοράς, για τη σύγκριση και αξιολόγηση της περιεκτικότητας των τροφών σε πρωτεΐνες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς εκτός από πηγή πρωτεϊνών, το αυγό είναι επίσης μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), σιδήρου, μολυβδενίου, βιταμίνης Β12, παντοθενικού οξέος και βιταμίνης D.

Επιπλέον, το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, αφού, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή παρότι περιέχει λίγες θερμίδες (το αυγό βραστό ή ποσέ έχει περίπου 70-80 θερμίδες ενώ το τηγανητό αυγό έχει περίπου 150 θερμίδες), προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.