ΕΛΛΑΔΑ

Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών

«Όχι αστυνομία ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους, αλλά ενάντια στο έγκλημα»

«Όχι αστυνομία ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους αλλά ενάντια στο έγκλημα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, με αφορμή το κρούσμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ και διευθύντριας της ψυχιατρικής κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, αναφέρει:

«Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών αρκετές φορές έχουμε εκφράσει τους την αντίθεσή μας με πρακτικές και τακτικές αυταρχισμού και καταστολής που εφαρμόζονται από την αστυνομία. Μας προβληματίζει η αυξανόμενη εμφάνιση καταδικασμένων στη συνείδηση όλων μας πρακτικών, που σίγουρα σχετίζονται με την αναγωγή του δόγματος "νόμος και τάξη" σε πρώτιστο ιδεολογικό και πολιτικό αξίωμα του κράτους και με τη διεύρυνση του νομικού πλαισίου για το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του λαού.

Ασφαλώς, η πολιτική ευθύνη βαρύνει τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές της πολιτικές, φουσκώνει τα πανιά και τα μυαλά των δυνάμεων καταστολής. Αυτή η πολιτική ενισχύει αντικειμενικά όλους τους ακροδεξιούς και φασιστικούς θύλακες στους κόλπους τους αστυνομίας. Οι δυνάμεις αυτές, με δεδομένη την υλοποιούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της δημόσιας τάξης, προσβλέπουν σε μεγαλύτερη από την προηγούμενη κυβέρνηση ανοχή, αν όχι συνενοχή, στην άσκηση της αστυνομικής βίας.

Όμως, πρωταρχικά υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας (εκτιμούμε μια μειοψηφία που δυστυχώς δίνει αρνητικό στίγμα για το σύνολο των εν ενεργεία συναδέλφων μας), καθώς και οι αστυνομικές ενώσεις που καλύπτουν και υποθάλπτουν την αστυνομική αυθαιρεσία.

Η αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων μας στο πρόσφατο περιστατικό με την εφημερεύουσα ψυχίατρο στο Θριάσιο Νοσοκομείο αποτελεί επιτομή παραβίασης του Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας (Π.Δ. 254/2004) και είναι καταδικαστέα. Αναβιώνει το αξίωμα του αλήστου μνήμης αστυνομικού κράτους "νόμος είναι ότι πει ο αστυνόμος", αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση και νομικό πλαίσιο για τη φρούρηση των ασθενών κρατουμένων υπάρχει (Π.Δ. 215/2006) και οδηγίες μπορούσαν να ζητηθούν και η νομιμότητα των ενεργειών μπορούσε να διασφαλιστεί, χωρίς η συμπεριφορά των αστυνομικών να δημιουργήσει συγκρουσιακές καταστάσεις.

Επίσης, αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η ανακοίνωση που εκδόθηκε για το περιστατικό από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Το ΔΣ της ένωσης αντί να καταδικάσει την απαράδεκτη τακτική των συναδέλφων μας ή σε κάθε περίπτωση να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να θέσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί με τη φρούρηση κρατουμένων ασθενών (τήρηση αναλογίας κρατουμένων-φρουρών, επικινδυνότητα κ.α), έδωσε νέα διάσταση στη διαβόητη ρήση "το κράτος είστε εσείς", στρεφόμενο ως τιμητής, τόσο κατά της καταγγέλλουσας ψυχιάτρου που είναι συνδικαλίστρια, κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών και γενικότερα κατά των νοσοκομειακών γιατρών. Με την ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τι είδους συνδικαλισμό και ποιες λογικές υπηρετεί. Είναι ο κυβερνητικός συντεχνιακός συνδικαλισμός που δεν μπορεί να αντιπαραθέσει αγώνες και υπηρετεί λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, ξεχνώντας ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί".

H Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αστυνομική αυθαιρεσία και την καταστολή. Καταδικάζουμε απερίφραστα την αυταρχική συμπεριφορά των συναδέλφων μας, όπως και την κατάπτυστη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής για το συγκεκριμένο περιστατικό. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εν ενεργεία συναδέλφων μας, όπως και οι ομοσπονδίες και ενώσεις τους, βρίσκονται απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις και τους καλούμε να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Τιμάμε το έργο που παρέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο λαό μας και τον αγώνα τους για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Όχι αστυνομία ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους αλλά αποκλειστικά ενάντια στο έγκλημα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.