ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση-σταθμός

Πάτρα: Εφετείο έκρινε συνυπεύθυνο σε τροχαίο δικυκλιστή επειδή δεν φορούσε κράνος

Το εφετείο Πατρών με μία απόφαση η οποία αναμένεται να αποτελέσει σταθμό «αναγορεύει» επί της ουσίας σε συνυπαίτιο τροχαίου ατυχήματος , όποιον χωρίς να φταίει τραυματιστεί αλλά δεν φοράει κράνος .

Η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός και ήρθε πριν από λίγο καιρό καθώς όταν ο δικυκλιστής οδηγεί χωρίς κράνος, επί της ουσίας χάνει μόνος του μέρος των δικαιωμάτων του.

Το δικαστήριο της Πάτρας έκρινε ότι δικυκλιστής παρέβη κανόνα ασφαλείας και γι’ αυτό είναι συνυπαίτιος για τον τραυματισμό του αφού δεν φορούσε κράνος – παρόλο που δεν έφταιγε – με αποτέλεσμα να χάνει τη μισή αποζημίωση για το ατύχημα.

Αναλυτικότερα:

Οδηγός μοτοσικλέτας έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος από ΙΧ αυτοκίνητο και τραυματίστηκε, όμως δικαιούται μειωμένης αποζημίωσης κατά 50%, για τις ιατρικές δαπάνες που κατέβαλλε προς αποκατάσταση της υγείας του. Και αυτό, γιατί, η παράλειψή του να φορέσει κράνος τον καθιστά συνυπαίτιο στο τροχαίο, ακόμη και αν ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν.

Η μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας στην οδήγηση έχει επιπτώσεις και για τον οδηγό που έπεσε θύμα τροχαίου, χωρίς ο ίδιος να φταίει, σύμφωνα με το Μονομελές Εφετείο Πατρών.

Το δικαστήριο προσδιόρισε το κόστος της θεραπείας του συγκεκριμένου οδηγού στις 2.500 ευρώ (αποκατάσταση θλαστικών τραυμάτων σε κεφάλι και πρόσωπο με χειρουργική επέμβαση, αμοιβές γιατρών, μετεγχειρητική παρακολούθηση, κ.ά.), έκρινε όμως, ότι το «ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται (ο οδηγός) για τη δαπάνη αυτή πρέπει να μειωθεί κατά ποσοστό 50% και να του επιδικαστεί.

Πηγή: patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.