ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το παρασκήνιο

Πώς φτάσαμε στο "παρών" του ΚινΑλ στο Άσυλο

Για μία μορφή ‘ελιτίστικου λαϊκισμού’ κατηγορούν την κυβέρνηση, στο Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή την στάση της και στο θέμα του Ασύλου. Επιμένουν, εξάλλου, ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιλέγει μόνη της τα εργαλεία και τις μεθόδους για να πετύχει τον στόχο της, σε μία προσπάθεια ‘επίδειξης ισχύος’, αλλά και ‘ιδεολογικής υπεροχής’.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί επαναφοράς του νόμου Διαμαντοπούλου, το Κίνημα Αλλαγής δέχθηκε να πάει αρκετά βήματα πίσω από την αρχική του τοποθέτηση υπέρ της επαναφοράς του άρθρου 3 του εν λόγω νόμου του 2011 για να το ψηφίσει. Η αρχική πρόθεση, εξάλλου, σύμφωνα και με όςα είπε η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, ήταν να συναινέσει σε μία ρεαλιστική λύση που θα έδινε τη δυνατότητα στη Βουλή να στείλει με μεγάλη πλειοψηφία το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

Η πρόθεσή τους όμως να ψηφίσουν τη διάταξη του υπουργείου Παιδείας, εξαφανίστηκε όταν είδαν ότι στη διατύπωση της υπουργού δεν συνδέεται η παρέμβαση των Αστυνομικών Αρχών με τις αξιόποινες πράξεις. «Μία τέτοια διατύπωση καταργεί την έννοια του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ», έλεγαν, σημειώνοντας ότι η διατύπωση της υπουργού επέτρεπε τον προληπτικό έλεγχο των Αστυνομικών Αρχών στα πανεπιστήμια, εξισώνοντάς τα με τις πλατείες. «Ούτε στο γήπεδο δεν μπαίνει η Αστυνομία χωρίς πρόσκληση», συμπλήρωναν, σίγουροι ότι η κυβέρνηση δεν θα επεμενε μέχρι τέλους σε αυτή την «ακρότητα».

Ακολούθησαν πολλές επαφές της αρμόδιας εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής Χαράς Κεφαλίδου με την υπουργό Παιδείας, των επιτελείων της Φώφης Γεννηματά και της Νίκης Κεραμέως, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Παιδείας, συνοδευόμενη από τον Ανδρέα Λοβέρδο, πέρασε και την πόρτα του γραφείου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. Λίγο αργότερα, η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι εννοεί όσα λέει. Είχαν μεσολαβήσει η κατάθεση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, που δεν ήταν παρά η διάταξη Διαμαντοπούλου, πιο αυστηροποιημένη, αφού πλέον δεν χρειαζόταν προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου ΑΕΙ για την εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας στο εσωτερικό του, μετά από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, μία διάταξη που όταν παρουσιάστηκε, βρήκε ευήκοα ώτα σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ. Μεσολάβησαν ακόμα και άλλες ‘υποχωρήσεις’ από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, όπως η σύνδεση της αστυνομικής παρέμβασης ακόμα και με την ‘προπαρασκευή’ αξιόποινων πράξεων σε πανεπιστημιακό χώρο, ή την προηγούμενη τέλεσή τους εκτός αυτού, για τους δράστες που βρήκαν μετά άσυλο στο ΑΕΙ. Καμία εξ αυτών δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η Χαριλάου Τρικούπη να αποκλείσει πλέον το ‘ναι’ και να αναζητήσει άλλες επιλογές, με την τελική επικράτηση του ‘παρών’...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.