ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για την περιβαλλοντική καταστροφή

Ρεκόρ πυρκαγιών στον Αμαζόνιο το 2019

Ρεκόρ καταγράφει φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, γεγονός που εγείρει φόβους για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ έναντι του 2018, οι δορυφόροι έχουν καταγράψει αύξηση 84% στον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών ξεπέρασε τις 74.000, ένας αριθμός ρεκόρ από το 2013, οπότε και κρατούνται στοιχεία. Παράλληλα, το Ινστιτούτο παρατήρησε περισσότερες από 9.500 δασικές πυρκαγιές από την Πέμπτη, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, που βρίσκεται περίπου 2.700 χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμη και μπλακ άουτ στην πόλη. Επί μέρες, απέραντες εκτάσεις καίγονται στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη. Οι φωτιές έχουν προκαλέσει ένα γιγαντιαίο σύννεφο τέφρας, που καλύπτει τον ουρανό του Σάο Πάολο.

Η δημοσίευση των στοιχείων γίνεται λίγες εβδομάδες αφότου ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου απέλυσε τον επικεφαλής του ΙΝΡΕ, μετά από διαμάχη για τον Αμαζόνιο.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.

Να σημειωθεί ότι η δημοσίευση των στοιχείων πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση του επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας από τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. «Με αποκαλούσαν “Αλυσοπρίονο”. Τώρα είμαι ο “Νέρων” που βάζω φωτιά στον Αμαζόνιο. Αλλά είναι η εποχή των πυρκαγιών», υποστήριξε.

Οι Συντηρητικοί κατηγορούν τον Μπολσονάρου, λέγοντας ότι έκλεισε προεκλογικά το μάτι στην αποψίλωση δασών, ενώ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, σημειώνουν ότι ο ρυθμός των απωλειών έχει επιταχυνθεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η βασική αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες. Ωστόσο, επιρρίπτουν ευθύνες και σε μεγαλοϊδιοκτήτες γης, που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και η διατήρησή του θεωρείται κομβικής σημασία για τον ρυθμό εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, φιλοξενεί 3 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και 1 εκατομμύριο ιθαγενείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.