ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...

Ο Αλέξης Τσίπρας αντί να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες και να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης στο σύνολο του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας περιορίζεται σε μικροδιευθετήσεις και επιλεκτικές στρατολογήσεις πολιτευτών, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Αντί να καλέσει κόμματα, κινήσεις και ανεξάρτητες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς να τον πλαισιώσουν για να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη δημοκρατική και ριζοσπαστική παράταξη που θα κινείται στο αριστερό άκρο της σοσιαλδημοκρατίας καυγαδίζει με τον Λαφαζάνη, τους "53" και τις άλλες συνιστώσες για το ποιος είναι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείει από μια μελλοντική διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου.

Και ο λόγος; Επειδή είναι μνημονιακά! Αν ο Τσίπρας δεν πάψει να φαντασιώνεται αντιμνημονιακά και να αποδεχθεί την πραγματικότητα, ό,τι δηλαδή πλέον βρίσκεται και ο ίδιος στο χώρο των "μνημόνων" δεν πρόκειται να δημιουργήσει τη μεγάλη παράταξη, της οποίας, όπως λένε οι συνεργάτες του, ονειρεύεται να ηγηθεί.

Το λογικό επόμενο μεγάλο βήμα του Τσίπρα, μετά την υπογραφή και από τον ίδιον μνημονίου, θα ήταν να καλέσει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, να διαλυθούν και να ιδρύσουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο μεγάλο κυβερνητικό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, οι οποίες είναι κοινοί τόποι και έχει εξάλλου και ο ίδιος συνομολογήσει υπογράφοντας τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αντί στο όνομα του παρελθόντος να διατηρεί τις διαχωριστικές γραμμές μαζί τους θα έπρεπε να χαράξει νέες απέναντι στο λαϊκισμό, το νεοφιλελευθερισμό, τους αντιευρωπαϊστές και τους δραχμολάγνους και να ορίσει τις εθνικές προτεραιότητες για ένα νέο πατριωτισμό.

Αντί να δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Κίνημα, ΔΗΜΑΡ) να δημιουργήσουν μια συμμαχία των Δημοκρατών - Σοσιαλιστών θα έπρεπε αυτός να αναλάβει την πρωτοβουλία να ανασυνθέσει αυτό το χώρο γονιμοποιώντας τον με τις ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς και με όρους κυβερνητικής εξουσίας.

Τώρα που προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και είδε πως οι άλλοι δεν ήταν οπωσδήποτε "προδότες", "πουλημένοι" και "γερμανοτσολιάδες", αλλά έκαναν πολιτικές επιλογές υπό το κράτος της ανάγκης και φυσικά με λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, τώρα πρέπει ν' ανοίξει ένα διάλογο για το μέλλον.

Στην πολιτική πρέπει να μπορείς να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να μην επιμένεις να σκιαμαχείς με το παρελθόν. Αν το κάνεις καταλήγεις να είσαι γκόστμπαστερ της πολιτικής και όχι πολιτικός και μάλιστα ηγέτης.

Σίγουρα, θα υπάρχουν αντιστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επόμενο να υπάρχουν γκρίνια και δυσθυμία από πρόσωπα της Κουμουνδούρου και για πρόσωπα με τα οποία θα πρέπει να συνυπάρξουν σε περίπτωση ανοίγματος. Ακόμη και ιδιοτέλεια και προσωπικές στρατηγικές. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, όμως το ρυθμό και τον προσανατολισμό τα επιβάλλει ο αρχηγός. Και οι επιλογές που έχει κάνει ο Τσίπρας, συνυπογράφοντας κι αυτός μνημόνιο, για να ευδοκιμήσουν απαιτείται να συμπεριφερθεί ως αρχηγός και όχι ως Πρόεδρος.

Από τη στιγμή που έκανε το βήμα προς τον πραγματισμό και το κέντρο της πολιτικής ζωής πρέπει να το ολοκληρώσει. Αν το αφήσει μετέωρο κάποια στιγμή θα αντιληφθεί πως με το "κουτσό" μπορεί να παίζεις σαλίγκαρο, αλλά στην πολιτική πέφτεις και γκρεμίζεσαι.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως για να επιχειρήσει να ανασυνθέσει το χώρο της Κεντροαριστεράς, με όρους κυβερνητικής εξουσίας, ο Τσίπρας χρειάζεται να υπάρχει καλή διάθεση και από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Από αυτή την άποψη θα έλεγα πως το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου και η ΔΗΜΑΡ πριν συνάψουν μεταξύ τους συμμαχία θα έπρεπε να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αν για το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο επειδή τα τραύματα από την "βενιζελική περίοδό" του είναι βαριά και πρόσφατα τα δύο άλλα κόμματα, που δεν εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή, αντί να κινηθούν στη μικρή σκακιέρα ίσως θα ήταν χρήσιμο να δουν μήπως στρατηγικά είναι πιο καλό και για τα ίδια, αλλά και για το χώρο της Προοδευτικής Παράταξης, να ξεδιπλώσουν την τακτική τους στη μεγάλη σκακιέρα. Νομίζω πως αν η συζήτηση δεν έχει ως προαπαιτούμενα, και από τις δύο πλευρές, προσωπικούς ρόλους αλλά ιδέες, πολιτικές προτεραιότητες και εθνικά προτάγματα μπορεί να τελεσφορήσει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν τέσσερα χρόνια ακριβώς, τον Αύγουστο του 2015. Δυστυχώς, τα όσα επισημαίναμε τότε υιοθετούνται σήμερα. Με μεγάλη καθυστέρηση κι ενώ έχουν αλλάξει αρκετά. Η αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης φυσικά συνεχίζει να υφίσταται. Και οπωσδήποτε κάποια στιγμή -και παρά τις αρνήσεις ορισμένων ανιστόρητων και αβδηριτών- θα επιτευχθεί. Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο. Για όλους. Και πρωτίστως το δημόσιο βίο...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. kostas 10:46 08/08/2019

    Μεγάλες κουβέντες που μας κάνουν να δηλώνουμε παρόντες. Μικροί πολιτικοί ηγέτες για να αντιληφθούν την επείγουσα αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Εμείς θα είμαστε εδώ έστω και αν φθάσουμε 100 χρονών….!

  2. οκ 9:36 05/08/2019

    κ. Φελέκη σε πολλά έχετε δικαιωθεί σε άλλα όχι. Όμως, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η επιμονή σας για συνεργασία ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παπανδρέου με τον σύριζα…

    θεωρητικά, ανήκουν σε όμορους χώρους. Πραγματικά όμως δεν έχουν καμία συνάφεια.

    ο σύριζα ήταν, είναι και θα παραμείνει κομουνιστικό-σταλινικό-απολυταρχικό μόρφωμα. Μία αριστερή χρυσή αυγή…

  3. Aza 0:25 04/08/2019

    Ευτυχώς έγραψες το υστερόγραφο… όλοι αναμένουμε την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.. καλό να το κατανοήσουν το συντομότερο… άγνωστο τι περιμένει το λαό με τον κουλη!! σημιτιδες, βενιζέλοι, διαμαντοπουλέοι, κωσταντινοπουλέοι, λοβέρδοι, ναντιες κλπ ακόμη και η ηλίθια η γεννηματα δεν έχουν θέση στο εγχείρημα… Γιώργο Παπανδρέου δείξε το δρόμο.. η μνήμη του ονόματος έχει βαρύνουσα σημασία.. έχεις δικαιωθεί..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.