ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανός ΥΠΟΙΚ Σατζίντ Τζάβιντ

Τα θεμελιώδη της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρά

Τα θεμελιώδη στοιχεία της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρά, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, ύστερα από την δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο συνολικά για την παγκόσμια οικονομία.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βρετανίας μειώθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,2% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, σε μια αιφνιδιαστικά σοβαρή επίπτωση από την ώθηση που δημιούργησε στις αρχές του 2019 η αύξηση των αποθεμάτων, στην οποία προχώρησαν οι επιχειρήσεις ενόψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit στις 31 Μαρτίου.

«Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο σε όλη την παγκόσμια οικονομία, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε πολλές χώρες. Αλλά τα θεμελιώδη της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρά -οι μισθοί αυξάνονται, η απασχόληση είναι σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ και προβλέπουμε ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία φέτος», δήλωσε ο Τζάβιντ σε ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παράσχει βεβαιότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για το Brexit - για αυτό είμαστε ξεκάθαροι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου».

Η βρετανική οικονομία, η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2012. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 1,2% από το 1,8% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός από τις αρχές του 2018.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.