ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Το backstop ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα της Ιρλανδίας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «αμφισβητεί» την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας (backstop) του Brexit και λυπάται για την προσπάθειά του να αχρηστεύσει μια «απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός ιρλανδικού συνόρου, αναφέρεται σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Το σημείωμα ορίζει τη συμφωνημένη κοινή θέση των 27 χωρών της ΕΕ να μείνουν μαζί μετά το Brexit, μετά και την απόρριψη από τους θεσμούς της Ένωσης στις Βρυξέλλες της προσπάθειας του Τζόνσον να αλλάξει τους όρους του βρετανικού διαζυγίου.

«To backstop είναι μια απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση στη Συμφωνία Αποχώρησης προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», αναφέρεται στο σημείωμα, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις χώρες μέλη, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λυπάται που η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να αντικαταστήσει μια νομικά λειτουργική λύση με μια δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει μια λύση -που μένει ακόμη να βρεθεί- μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου».

Το σημείωμα ανέφερε επίσης πως η ΕΕ λυπάται που το Λονδίνο δεν έχει παράσχει «οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις» ως εναλλακτικές στο backstop, και που ορισμένα κομμάτια της επιστολής του Τζόνσον είναι «παραπλανητικά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.