ΕΛΛΑΔΑ

Τα πιθανά λάθη που οδήγησαν στον θάνατο τους δύο δύτες

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Πώς επέζησε ο τρίτος δύτης

Τα πιθανά λάθη που απέβησαν μοιραία για τη ζωή των δύο εκ των τριών δυτών στην Κάρπαθο, εξήγησε ιδιώτης δύτης, χαρακτηρίζοντας τη διάσωση του τρίτου δύτη «θαύμα».

Ο έμπειρος δύτης που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, εξήγησε όσα δεν έκαναν, ενώ όφειλαν για την ασφάλειά τους, οι τρεις δύτες στην Κάρπαθο και ανέλυσε τις πιθανές συνθήκες που επικράτησαν τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η τραγωδία.

Ο ιδιώτης δύτης που μίλησε στην κάμερα ήταν εκείνος που βούτηξε πρώτος για τη διάσωση των τριών ανδρών. Όπως είπε στον ALPHA η κατάδυση που επιχείρησαν οι δύο δύτες ήταν πολύ δύσκολη γιατί «μπήκαν σε χαράδρα». Ακόμα και από τις φυσαλίδες, όπως διαπιστώσαμε στη σημερινή επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, δεν έχεις ορατότητα. Μάλλον επικράτησε πανικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, οι δύο δύτες έκαναν το λάθος αφενός να μην έχουν μαζί τους επιπλέον πηγές αέρα παρά «μόνο μια μπουκάλα μαζί τους ο καθένας» και αφετέρου δεν είχαν φροντίσει να στήσουν έναν «οδηγό» - που οι δύτες αποκαλούν «μίτο της Αριάδνης» - προκειμένου να τους δείχνει που είναι η έξοδος από τη σπηλιά.

Ο ιδιώτης δύτης εξήγησε, μάλιστα, ότι «από θαύμα βγήκε ο τρίτος δύτης (σ.σ. αυτός που ειδοποίησε τις αρχές) γιατί ξήλωσε ένα δίχτυ το οποίο χρησιμοποίησε ως «οδηγό» για να βρει την έξοδο σε συνδυασμό με έναν κιούρτο για γαρίδες (σ.σ. τρόπος ψαρέματος) που του έδωσε να καταλάβει πού βρισκόταν».

Ανασύρθηκε η μία σορός, σήμερα η δεύτερη

Την Κυριακή ανασύρθηκε από τη σπηλιά η σορός του ενός εκ των δύο δυτών που βρήκαν τραγικό θάνατο σε υποθαλάσσια σπηλιά στην περιοχή Σώκαστρο στην Κάρπαθο. Την επιχείρηση οργάνωσε και εκτέλεσε η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών.

Τα στελέχη της ΜΥΑ εντόπισαν τις σορούς του Ιρανού και του Τσέχου το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές βρίσκονταν μόλις 15 μέτρα από την είσοδο του υποθαλάσσιου σπηλαίου, ενώ οι άντρες της ΜΥΑ είχαν ορατότητα μόλις στα πέντε εκατοστά, χρησιμοποιώντας σύστημα με σκοινί και φακούς σε όλη την απόσταση, ώστε να έχουν προσανατολισμό και να επιστρέψουν.

Η επιχείρηση ανάσυρσης και της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, καθώς την Κυριακή οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και εγκυμονούσαν σοβαροί κίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.