ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν επιστρέφει στη Δικαιοσύνη η δικογραφία

Αλλαγή γραμμής για Novartis, κατατέθηκε το αίτημα για προανακριτική

Σε αλλαγή γραμμής υποχρεώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, καθώς η συμπληρωματική κατάθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, σε συνδυασμό με τις υπόγειες εσωκομματικές αντιδράσεις για την προηγούμενη απόφασή του, τον υποχρεώνουν να συναινέσει στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από την ίδια τη Βουλή.

Το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήδη κατατέθηκε, υπογεγραμμένο από 30 βουλευτές της ΝΔ, όπως ακριβώς προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρόταση των βουλευτών της πλειοψηφίας προκύπτει ότι ζητούνται:

Η διερεύνηση για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας με βάση το Άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει ότι: «Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β· β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».
Η διερεύνηση με βάση το Άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα για «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος».
Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 224 για Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα.
Η διερεύνηση με βάση το άρθρο 259 για παράβαση καθήκοντος

Τα περιγραφόμενα ως υπό διερεύνηση αδικήματα προφανώς και είναι εξαιρετικά βαριά, αφού φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αποφασίσει να μην δείξει ότι «πάει παρακάτω». Με άλλα λόγια, ενώ η αρχική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ολοκληρώσει η προανακριτική τις εργασίες της γρήγορα, προκειμένου να αναπέμψει στη Δικαιοσύνη την συγκεκριμένη υπόθεση, πλέον οι προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αλλάξει: συγκεκριμένα, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες «γαλάζιες», πηγές, το περιγραφόμενο κατηγορητήριο είναι τέτοιο, ώστε η επιτροπή που θα συσταθεί δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, από το να αναλάβει η ίδια την διερεύνηση της υπόθεσης.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με άλλα λόγια, οι βουλευτές που θα συγκροτήσουν την προανακριτική επιτροπή θα αναλάβουν κανονικά αρμοδιότητες εισαγγελέων και θα συνεχίσουν την έρευνα. Δηλαδή, η προανακριτική επιτροπή θα αναλάβει να «ανακρίνει» όλους τους εμπλεκόμενους που αναφέρονται στην δικογραφία, ήτοι τους εισαγγελείς και τους δικαστικούς, τους πολιτικούς, τους προστατευόμενους μάρτυρες, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και τους δημοσιογράφους που αναφέρονται στην δικαστική έρευνα. Παραλλήλως, η επιτροπή θα έχει την ευχέρεια, αν το θελήσει, να ζητήσει να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, προχωρώντας σε πλήρη έρευνα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο ανοίγματος λογαριασμών. Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται, ευλόγως, να διαρκέσει πολλές εβδομάδες – κατά τις οποίες είναι εύλογο ότι το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο». Η αντίστροφη μέτρηση για την αναζωπύρωση της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει από το Κάιρο και την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (7-8 Οκτωβρίου), τότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, πριν την οποία θα κληθεί να δώσει «εξηγήσεις» στην Ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.