ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Χορτόπιτα με φύλλο μπύρας

Μία εξαιρετική συνταγή για χορτόπιτα με φύλλο μπύρας.

Υλικά

Για το φύλλο μπύρας:

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 100 ml μπύρα
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα για πίτα (σπανάκι, βλήτα, σέσκουλα) πλυμένα και κομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το ταψί
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

Για το φύλλο μπύρας:

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την μπύρα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε 60 λεπτά να «ξεκουραστεί».

Για τη γέμιση:

Πλένουμε, στεγνώνουμε, κόβουμε τα χόρτα και τα βάζουμε σε μία λεκάνη.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε.

Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να φύγουν τα πολλά υγρά.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για την πίτα:

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ώστε το ένα να έχει μέγεθος όσο το 1/3 του άλλου κομματιού (το μεγάλο κομμάτι ζύμης θα καλύψει τον πυθμένα του ταψιού και το μικρό, τη γέμιση).

Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο φύλλο και το στρώνουμε στον πάτο του ταψιού πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια.

Αφήνουμε να πέσει έξω από το ταψί η άκρη του ζυμαριού.

Απλώνουμε επάνω στη ζύμη τα χόρτα, στρώνοντας ομοιόμορφα με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Ανοίγουμε το μικρό κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε με αυτό προσεκτικά τη γέμιση.

Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου, που εξέχει, προς τα μέσα και πιέζουμε με ένα πιρούνι να κολλήσουν στο φύλλο της επιφάνειας.

Με το πιρούνι κάνουμε 3-4 τρύπες στην επιφάνεια της πίτας και βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε στα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδοψηθεί τόσο η επιφάνεια, όσο και το κάτω φύλλο.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.