ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταλύτης εξελίξεων η δήλωση Λαγκάρντ

Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για τα πλεονάσματα

Υπό επανεξέταση φαίνεται πως βρίσκεται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκκίνηση της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, καθώς φαίνεται πως στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι σε δύο χρόνια θα... είναι αργά.

Όσο κι αν ουδείς κυβερνητικός θα το πει δημοσίως, το Matrix24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που «τρέχουν» παραγωγικά υπουργεία θα ήθελαν επιτάχυνση των συζητήσεων για αναθεώρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Συν τοις άλλοις, η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η στάσιμη οικονομία της Ευρωζώνης φλερτάρει σοβαρά με την ύφεση δεν δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης –κάτι που αποτελεί την βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η ΝΔ στους υπολογισμούς της προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Ασφυκτικά περιθώρια

Αν, λοιπόν, η οικονομία της Ευρωζώνης οδηγηθεί σε ύφεση και η ελληνική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους αναιμικούς ρυθμούς του 1,5-2%, τότε είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να προβεί ούτε στις μισές από τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί. Συν τοις άλλοις, η διαδικασία κατάρτισης του «καλαθιού» του πρωθυπουργού, ενόψει της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το ερχόμενο σαββατοκύριακο, καταδεικνύει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ήδη εξαιρετικά στενά. Είναι χαρακτηριστικό πως, στα σενάρια και τις πληροφορίες αναφορικά με τις διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο κυριαρχούν όχι μόνο ελαφρύνσεις, αλλά και... επιβαρύνσεις, για να βγαίνει ο λογαριασμός: με άλλα λόγια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όσο πιθανό είναι να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους, άλλο τόσο πιθανό είναι να δρομολογηθούν αλλαγές επί τα χείρω στην «οικοδόμηση» του αφορολόγητου, που θα οδηγούν όλους τους φορολογούμενους σε πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Νέα δεδομένα

Σε αυτό, λοιπόν, το ασφυκτικό περιβάλλον, η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί αναθεώρησης προς τα κάτω του στόχόυ των πρωτογενών πλεονασμάτων ήρθε να αποτελέσει έναν καταλύτη εξελίξεων, καθώς είναι προφανές ότι η απελθούσα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δε θα... αλλάξει εύκολα απόψεις σε δύο μήνες, που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της ΕΚΤ. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι η άποψη περί μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας ακούστηκε εντός Ευρωβουλής πιστοποιεί και επισήμως ότι η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει – όσο κι αν αυτό έγινε όχι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης...

Τούτω δοθέντων, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών δε θα μπορούσαν να μην καλωσορίσουν τις δηλώσεις Λαγκάρντ – ειδικά τώρα που, «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού» για την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, διαπιστώνουν ότι τα χέρια της κυβέρνησης για πρόσθετες παροχές και φοροελαφρύνσεις είναι μάλλον δεμένα. Στο πλαίσιο αυτό, την ικανοποίηση για τις δηλώσεις Λαγκάρντ εξέφρασαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου». Εντωμεταξύ, να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από το γεγονός ότι το θέμα δεν άνοιξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά της Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπενθυμίζοντας την επιστολή που έστειλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο Χρήστος Σταϊκούρας πριν εβδομάδες και ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον διάλογο με τους θεσμούς».

Τέλος, για «ζωντανή συζήτηση» έκανε λόγο και ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Kontra, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαπραγμάτευσης από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.