ΕΛΛΑΔΑ

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ για το προσφυγικό

Επίσκεψη του Νίκου Σοφιανού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα

Στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα βρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του ήταν ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο Βασίλης Δήμου, κοινοτικός σύμβουλος του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου της Αθήνας.

Ο κ. Σοφιανός και το κλιμάκιο του ΚΚΕ ζήτησαν να επιτραπεί να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό του Δήμου Αθηναίων στον «Ελαιώνα».

Σημειώνεται πως η εν λόγω περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΚΚΕ γύρω από το προσφυγικό - μεταναστευτικό, όπως οι αντίστοιχες σε Κιλκίς, Σάμο, Μαλακάσα και Σχιστό.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στο χώρο του καταυλισμού μιλώντας με εργαζόμενους και πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για προσωρινή δομή η οποία έγινε μόνιμη με συνέπεια τον εγκλωβισμό πολλών ξεριζωμένων για ένα έως δυο χρόνια μέσα σε κοντέινερς. Όσον αφορά το άσυλο, σε όσους χορηγείται παραμένουν στη δομή για έξι μήνες και μετά πρέπει να αποχωρήσουν από αυτήν άγνωστο για πού. Επίσης, φέτος δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία που θα φοιτήσουν. Παράλληλα, έξω από τη δομή έχει στηθεί από το καλοκαίρι και μετά, μικρός αριθμός σκηνών όπου «ζουν» μέσα οικογένειες. Έτσι, δίπλα από φορτηγά που διασχίζουν το δρόμο κινούνται μικρά παιδιά.

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε:

«Επισκεφτήκαμε τη δομή του Ελαιώνα. Μία δομή που ο προσωρινός της χαρακτήρας μετατράπηκε σε μόνιμο κρατώντας, ουσιαστικά, 1600 ανθρώπους με πάνω από δύο χρόνια μέσο όρο διαμονής σε κοντέινερς. Οι σχετικές καλές συνθήκες σε σχέση με άλλα camp δεν μπορούν να κρύψουν την ανάγκη όλος αυτός ο κόσμος να κατευθυνθεί στις χώρες προορισμού, γιατί αυτή είναι η κοινή διαπίστωση εδώ, συζητώντας με αυτόν τον κόσμο, ότι θέλει να πάει στις χώρες προορισμού. Από την άλλη για όσο διάστημα παραμένει, λόγω της υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της σημερινής και της προηγούμενης, στοχεύουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα και στη σίτιση, δικαιώματα και στους όρους διαβίωσής τους εδώ, αλλά και στις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν σε πάνω από 600 παιδιά όλων των εκπαιδευτικών ηλικιών που βρίσκονται στη δομή του Ελαιώνα. Θα επιμείνουμε να αναδείχνουμε αυτά τα προβλήματα, επιμένοντας, όμως, ότι δεν μπορεί ένας προσωρινός καταυλισμός για πάνω από πέντε χρόνια, πλέον, να λειτουργεί και να μετατρέπεται σε μια μόνιμη κατάσταση, να ζουν άνθρωποι σε κοντέινερς».

Σημειώνεται πως ο καταυλισμός λειτουργεί από το 2015 ενώ το 2016 έγιναν δυο επεκτάσεις. Σήμερα η δομή (σ.σ. που είναι χωρισμένη σε τρεις τομείς με 320 κοντέινερς) φιλοξενεί 1.600 ανθρώπους από 43 διαφορετικές εθνικότητες (κύρια από την Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία, το Κονγκό και την Σομαλία). Πρόκειται για τη μέγιστη χωρητικότητα και ο καταυλισμός αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στην οροφή της χωρητικότητάς του. Η πλειοψηφία είναι οικογένειες και η σύνθεση είναι μικτή. Υπάρχουν και πυρηνικές οικογένειες και μονογονεικές, υπάρχει και ασφαλής ζώνη με 45 ασυνόδευτους ανήλικους. Από τη σύστασή της είναι δομή αιτούντων άσυλο και υπάρχουν πολλά άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όταν παρουσιαστεί οποιαδήποτε κενή θέση πληρώνεται αμέσως, από τα νησιά. Σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο μένουν συνήθως έξι άτομα, αλλά μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι οκτώ. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός πληθυσμός των ανηλίκων στον καταυλισμό φτάνει περίπου τα 600 άτομα.

Απ' έξω από τον καταυλισμό υπάρχει ένας μικρός αριθμός σκηνών, όπου διαμένουν ξεριζωμένοι που ήρθαν στη χώρα μας το καλοκαίρι με την αύξηση των ροών από την Τουρκία. Οι τοποθετήσεις γίνονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι από τη δομή. Αφορούν είτε πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά είτε ευάλωτες ομάδες από άλλες δομές.

Η συγκεκριμένη δομή αποτελείται από τρεις τομείς. Ο τελευταίος που ανήκε στον στρατό ενσωματώθηκε στους άλλους δύο. Στον καταυλισμό δραστηριοποιούνται πολλοί οργανισμοί κάτω από την εποπτεία της υπηρεσίας υποδοχής.

Ο δήμος Αθηναίων διαθέτει στον καταυλισμό προσωπικό από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Στο χώρο δουλεύουν οκταμηνίτες του δήμου, της υπηρεσίας υποδοχής, αλλά και εργαζόμενοι από ΜΚΟ. Συνολικά, πρόκειται για 250 εργαζόμενους, ανάμεσά τους και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως και συμβασιούχοι. Για το φαγητό των μεταναστών και προσφύγων υπάρχει οικονομική βοήθεια για να μαγειρεύουν μόνοι τους. Φαγητό έρχεται μόνο για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τις καινούργιες εισαγωγές από τα συσσίτια του δήμου ή τον ΔΟΜ.

Όσον αφορά το νηπιαγωγείο που δέχεται 70 παιδιά, αναμένονταν ο διορισμός των αναπληρωτών για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Υπάρχουν και οκταμηνίτες εκπαιδευτικοί για την ενισχυτική διδασκαλία. Επισημαίνεται η ανάγκη να γίνει ένα άνοιγμα σε ΕΠΑΛ και τεχνική εκπαίδευση, δηλαδή, στη δια βίου μάθηση για όσους από τον καταυλισμό έχουν τελειώσει το Λύκειο, ώστε να πάρουν ειδικότητα ενός επαγγέλματος μέσω ΙΕΚ, μέσα σε τέσσερα εξάμηνα φοίτησης για να μπορούν να ενταχτούν επαγγελματικά. Αυτό μπορεί να γίνει και για τους ενήλικες. Τα παιδιά του δημοτικού μέχρι πέρσι μεταφέρονταν με λεωφορεία σε κοντινά σχολεία όπου υπάρχουν τάξεις υποδοχής και στάδια πολιτισμικά. Επί πλέον 150 παιδιά φοιτούν σε δημοτικά σχολεία και άλλοι 150 έφηβοι σε γυμνάσια και λύκεια. Φέτος, για πρώτη φορά, δεν είναι εξασφαλισμένη η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από τους αρμόδιους πώς θα ρυθμιστεί αυτό το πρόβλημα. Επισημάνθηκε ότι στον καταυλισμό υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία για τρία χρόνια, έχουν μάθει ελληνικά ενώ οι οικογένειές τους είναι τράνζιτ. Δεν είναι ενταγμένοι οι γονείς, αφού δεν έχει καταβληθεί καμιά προσπάθεια ένταξής τους από την ελληνική Πολιτεία.

Παράλληλα, στη δομή υπηρετούν τρεις γιατροί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πέντε νοσηλευτές, ενώ τα σαββατοκύριακα καλύπτεται από στρατιωτικό γιατρό. Η βάρδια είναι μέχρι τις τρεις το μεσημέρι. Μετά αναλαμβάνει η κοινωνική υπηρεσία και μετά τις δέκα το βράδυ, αν υπάρξει, κάτι έκτακτο το ΕΚΑΒ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.