ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τα «μαχαιρώματα»

«Φρένο» Τσίπρα στην εσωστρέφεια

Να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί μεν μία «άνετη» εσωκομματική συζήτηση, αλλά χωρίς αυτή να εκφυλιστεί σε κρίση εσωστρέφειας, θα επιχειρήσει τα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Είναι σαφές για όλους στην Κουμουνδούρου ότι η συζήτηση για τον μετασχηματισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τα αίτια της ήττας δε θα είναι καθόλου εύκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ –όπως συμβαίνει, εξάλλου, κάθε φορά σε κάθε κόμμα που χάνει την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά την κριτική που άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εικόνα της ΕΡΤ, καθώς από πολλούς αυτό θεωρήθηκε ως ένα «χτύπημα κάτω από την ζώνη» στον Νίκο Παππά. Εξάλλου, για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου, είναι γνωστό πως τα δύο κορυφαία στελέχη εδώ και καιρό δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις, παρότι τώρα θα «αναγκαστούν» να συμβιώσουν στο οικονομικό επιτελείο της «σκιώδους κυβέρνησης» που έχει συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιδράσεις

Και δεν ήταν μόνο οι αιχμές Τσακαλώτου, αλλά και όσα αυτές πυροδότησαν: για παράδειγμα, στον τομεάρχη Οικονομικών απάντησε, με τρόπο ηχηρό, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που ουσιαστικά έστρεψε τα πυρά του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, με την φράση του πως «εδώ και καιρό πολλοί κρατιόμαστε να μην μιλήσουμε δημόσια», επί της ουσίας ο Πολάκης άφησε να εννοηθεί ότι έχει... κι άλλα να καταμαρτυρήσει στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Επί της ουσίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης εννοεί τις ενστάσεις που φέρονται να έχουν πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον τρόπο με τον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαχειρίστηκε τις τελευταίες ελαφρύνσεις, αφού δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου όσοι πιστεύουν ότι αυτές έγιναν πολύ αργά - και «βαφτίστηκαν» προεκλογικές επειδή ακριβώς νομοθετήθηκαν μερικές εβδομάδες πριν τις -μοιραίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε- Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Φρένο

Τούτων δοθέντων, αλλά και με δεδομένο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προφανώς δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του αλλά συνολικά τους «53», ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται, τα επόμενα 24ωρα, να προβεί σε «εκτονωτικές» κινήσεις, ώστε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να μην μετατραπεί σε... αρένα ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες του κόμματος, ζητώντας τους να πέσουν οι τόνοι και να μην δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορμή στους αντιπάλους του να μιλήσουν για «εμφύλιο σπαραγμό». Αντίστοιχα μηνύματα, άλλωστε, αναμένεται να στείλει ο τέως πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, προειδοποιώντας όλα τα στελέχη ότι σε μία φάση που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού με γενικό ξεπούλημα δημοσίων «φιλέτων» και με υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κοινωνία περιμένει από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και όχι... εσωστρέφεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.