ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η επαναπροσέγγιση όσων απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Γέφυρες» Τσίπρα στη μεσαία τάξη

Οι εκλογές του περασμένου Ιουλίου απέδειξαν, για μία ακόμη φορά, ότι η περίφημη μεσαία τάξη συνεχίζει να «ανεβοκατεβάζει» κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για όλους εκείνους τους πολίτες που ανήκουν στα (μικρο)μεσαία κοινωνικά στρώματα και τους οποίους η ΝΔ μετέτρεψε σε εκλογικό πολιορκητικό κριό, «επιβάλλοντας» ως κεντρικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα την υπερφορολόγηση. Από τότε ως τώρα, βεβαίως, έχει συντελεστεί η πολιτική αλλαγή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τις προτεραιότητες της δικής της πολιτικής και, συνεπώς, έχει έρθει για τον Αλέξη Τσίπρα η ώρα... της εκδίκησης.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως κεντρικό στόχο αύριο και μεθαύριο να ρίξει γέφυρες με την μεσαία τάξη και να αρχίσει εκ νέου να συνομιλεί με πολίτες που αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την φορολογία, με συνέπεια να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αναλύσεις που έχουν στην Κουμουνδούρου, εν πολλοίς αυτή η κατηγορία πολιτών έδωσε άνετη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Κατά συνέπεια, ο τέως πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να διεκδικεί τον «επαναπατρισμό» των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, στηριζόμενος και στο «μικρό καλάθι» που παρουσίασε –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την μεσαία τάξη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Επαφές

Για όλους αυτούς τους λόγους, καθίσταται σαφές ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η σημασία και το βάρος που έδωσε η Κουμουνδούρου στις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους παραγωγικούς φορείς, ενόψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, ο τέως πρωθυπουργός είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ και τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, προκειμένου να «πάρει κλίμα» αναφορικά με το πώς εισέπραξαν οι κοινωνικοί εταίροι και οι παραγωγικοί φορείς όσα είπε –και όσα δεν είπε...- την περασμένη εβδομάδα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κενά

Επί της ουσίας, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη κωδικοποιούν όσα είχαν κάνει ή δρομολογούσαν να κάνουν οι ίδιοι για την μεσαία τάξη, αλλά και όσα έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στόχος είναι να παρουσιάσει, σε αδρές γραμμές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις ελλείψεις της νυν κυβέρνησης, αλλά και τις πρόνοιες που είχε λάβει η δική του κυβέρνηση, ώστε να πείσει ότι δεν είναι η ΝΔ που ενδιαφέρεται πραγματικά για την λεγόμενη μεσαία τάξη. Ως εκ τούτου, βασικό ρόλο στην επιχειρηματολογία Τσίπρα θα έχουν όσα περίμενε να ακούσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μεσαία τάξη, αλλά δεν τα άκουσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός θα υπενθυμίζει ότι από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη προκύπτει πως παραμένει μεγάλο βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφ’ ης στιγμής ακυρώθηκε η κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει πόσο θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις η επικείμενη αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16% μεσοσταθμικά, καθώς θα επηρεάσει δραματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές της εστίασης. Παραλλήλως, ο τέως πρωθυπουργός θα υποστηρίξει πως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% θα ελαφρύνει ουσιαστικά μονάχα τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντικά κέρδη και θα έχουν εξίσου σημαντικές φορολογικές μειώσεις, καθώς είναι αυτονόητο πως όταν μια μικρομεσαία επιχείρηση αγωνίζεται για να καταγράψει ελάχιστα κέρδη, η φορολογική ελάφρυνση από το 28 στο 24% είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως «ξέχασε» να επαναλάβει την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση το 2020 του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης, ενώ προφανώς δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την δέσμευση του κ. Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020.

Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Συν τοις άλλοις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να υπενθυμίσει και όσα είχε δρομολογήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του για την μεσαία τάξη, που τώρα παραπέμφθηκαν από την νυν κυβέρνηση στις ελληνικές καλένδες. Για παράδειγμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη υπενθυμίζουν ότι, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα είχαμε επιπρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε αυτή να φτάσει μεσοσταθμικά στο 30% και στο 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Επίσης, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανόταν επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση θα έφτανε το 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.  Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πως θα νομοθετούσε την μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών, την μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας, αλλά και την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα. Επίσης, ο τέως πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει και ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο ίδιος πως θα νομοθετούσε, αλλά «πάγωσε» από την παρούσα κυβέρνηση: την επαναφορά του μέτρου της αφαίρεσης των ποσών για αποπληρωμή δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, που θα ανακούφιζε όλους τους πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη και κάθε μήνα αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με το στεγαστικό δάνειό τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.