ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ένταση κόντρα στο Ιράν με νέες στρατιωτικές δυνάμεις

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου ρίχνει η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία κατά αρκετές εκατοντάδες και να επιβάλουν κυρώσεις και κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, σε μία προσπάθεια να σφίξουν κι άλλο τον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων.

Ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ διευκρίνισε ότι ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων και ο τύπος του εξοπλισμού που θα αποσταλούν ως ενισχύσεις στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Υποστήριξε πως πρόκειται για έναν «περιορισμένο αριθμό, που δεν θα είναι χιλιάδες».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ιράν, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις κατά της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, με το πρόσχημα ότι στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, δηλαδή τους «Φρουρούς της Επανάστασης», που για τις ΗΠΑ είναι «τρομοκρατική οργάνωση». Παράλληλα, αποφάσισε το «πάγωμα» κεφαλαίων του ιρανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου στο εξωτερικό, ώστε να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη λειτουργία του μηχανισμού «Instex», που υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε για το Ιράν απρόσκοπτες εμπορικές συναλλαγές σε αγροτικά προϊόντα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς το δολάριο.

Πάντως, δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που κλιμάκωσαν τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά και η Σαουδική Αραβία, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντιλ Τζουμπέιρ, που προειδοποίησε πως η χώρα του θα προχωρήσει στα «κατάλληλα βήματα» για να απαντήσει στην επίθεση της 14ης Σεπτέμβρη σε βάρος πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Aramco». Πρόσθεσε δε πως τυχόν «νέα επίθεση» από το έδαφος του Ιράν κατά της χώρας του θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου».

Απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις και τις στρατιωτικές παρελάσεις για την έναρξη του πολέμου Ιράν - Ιράκ (1980-1988), προειδοποίησε ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει «την ανασφάλεια». Ζήτησε να μη μετατρέψουν την περιοχή σε «χώρο κούρσας εξοπλισμών», τονίζοντας: «Όσο πιο μακριά μείνετε από την περιοχή και τις χώρες μας, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε».

Σε μία προσπάθεια να «σπάσει» το μέτωπο συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου, ο Πρόεδρος Ροχανί ανήγγειλε ότι έχει ετοιμάσει τη δική του πρόταση για την ειρήνη στα Στενά του Χορμούζ «σε συνεργασία με διάφορες χώρες» της περιοχής, προσθέτοντας ότι θα την παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.