ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ντροπή της Αττικής

Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν. Εδώ και μισό αιώνα η Δυτική Αθήνα έχει γίνει η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου. Αν περάσεις από κάποιες γειτονιές, χωρίς να σκέφτεσαι τον χρόνο που σε κυνηγάει και καταφέρεις να κοιτάξεις γύρω σου, τότε θα μπορέσεις να καταλάβεις πως ζουν οι κάτοικοι της πιο υποβαθμισμένης περιοχής του λεκανοπεδίου. Οι κάτοικοι της Φυλής, των Άνω Λιοσίων, της Ελευσίνας, της Μάντρας και του Ασπρόπυργου έχουν μάθει να ζουν κάτω από ένα γκρίζο σύννεφο, μέσα σε σκουπίδια, απόβλητα και δηλητηριασμένα ποτάμια.

Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στην καρδιά της μεγαλύτερης πεδιάδας της Δυτικής Αττικής, στο Θριάσιο πεδίο, που συγκεντρώνεται το μισό της βαριάς βιομηχανίας, ζουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Κάποιες από αυτές ζουν σε σκηνές και καταυλισμούς. Όλοι μιλούν για τοξική βόμβα μέσα στην Αττική και τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα δεν μπορούν να φέρουν πίσω τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί σύλλογοι, και συλλογικότητες έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας την απομάκρυνση των χωματερών που έχουν μετατραπεί σε περιβαλλοντικές βόμβες. Το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση της επέκτασης του ΧΥΤΑ της Φυλής, στη συνεδρίαση της ΕΕ της 30ης Αυγούστου, να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, με προτεραιότητα στο λατομείο του Μουσαμά.

Οι κάτοικοι μιλούν για εμπαιγμό και είναι αποφασισμένοι να κατέβουν στους δρόμους.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η χωματερή της Φυλής πρέπει να κλείσει και άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα δεν μπορούν να φέρουν πίσω τους ανθρώπους που χάθηκαν από καρκίνο και παθήσεις του αναπνευστικού.

Κάθε χρόνο οι επιθεωρητές εντοπίζουν παράνομες εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς άδεια πίσω από συρματοπλέγματα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίστηκαν από τις Αρχές ύποπτα απόβλητα με όξινη πίσσα.

Ο ΧΥΤΑ της Αττικής επεκτείνεται διαρκώς απειλώντας να καταπιεί κάθε ίχνος και σταγόνα ποιότητας ζωής. Το 95% των σκουπιδιών οδηγείται στη Φυλή, το 90,5 % από αυτά θάβεται στον ΧΥΤΑ . Από αυτά τα απορρίμματα, το βιοδιασπώμενο υλικό, το 50% είναι ανακυκλώσιμο και μόνο το 5% απαιτεί την ταφή του.

Ταυτόχρονα οι δραστηριότητες στο Θριάσιο Πεδίο και στον κόλπο της Ελευσίνας έχουν συντελέσει στην υποβάθμιση ή ακόμα στην εξαφάνιση φυσικών οικοσυστημάτων όπως είναι τα ποτάμια και οι λίμνες. Οι επιστήμονες που μελέτησαν στο παρελθόν τον κόλπο της Ελευσίνας επισημαίνουν πως σε αυτόν καταλήγουν καθημερινά βιομηχανικά απόβλητα, λύματα και υγρά απόβλητα από το ρέμα του Αγίου Γεωργίου με αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Από το 1991, όταν έκλεισε οριστικά η χωματερή του Σχιστού, η χωματερή των Λιοσίων έμεινε η μόνη να εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της Αττικής με τους 66 δήμους και τα 4 εκατομμύρια κατοίκους. Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έκανε η Περιφέρεια ήταν η επέκταση των ΧΥΤΑ. Ο πρώτος ΧΥΤΑ, των Άνω Λιοσίων, δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του `90 και το 2000 ακολούθησε ο δεύτερος σε συνέχειά του.

Το 2017 ,αποφασίστηκε η β’ φάση του ΧΥΤΑ. Μόνο που ο χώρος έχει γεμίσει και η κατάσταση στη Φυλή έχει χτυπήσει κόκκινο. Όλοι μιλούν για καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για τη μελέτη και κατασκευή μονάδων διαλογής, για την ατολμία της Περιφέρειας να χωροθετήσει νέους χώρους φοβούμενη τις τοπικές αντιδράσεις.

Τι γίνεται αλλού; Στην Ευρώπη η ανακύκλωση ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Φιλανδία το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΑ είναι ασύλληπτα χαμηλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση η Φιλανδία με το 58% να αποτεφρώνεται και το 41% να ανακτάται. Από το 2010 η χώρα είχε εισάγει τέλος ταφής για τα απορρίμματα. Στην χώρα μας υπήρχε το τέλος, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Η Φιλανδία, που μέχρι το τέλος του έτους έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζει να επιταχυνθεί η εφαρμογή των πιο φιλόδοξων πολιτικών για την κυκλική οικονομία. "Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κρίστα Μικόνεν, στην ανεπίσημη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος, "πρέπει να βασίζεται στην βιωσιμότητα, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη φειδωλή χρήση των φυσικών πόρων".
Δεδομένου ότι δεν έχουν χωροθετηθεί άλλοι χώροι , οι μόνες βραχυπρόθεσμες λύσεις προς το παρόν είναι εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Ώσπου να βρεθεί λύση σε μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής θα μετράνε διαψεύσεις και απώλειες.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έχεις καμία σχέση με τον Κωστούλα κά συγγραφέα την εταιρεία που ξεκίνησε όλο το γαϊτανάκι;

  2. Νίκη 11:49 10/09/2019

    Όλο μαλακίες γράφετε. Βλάκες

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.